fallback

Продажбите на дребно във Великобритания с първи спад от четири месеца

Търговията през май се сви с 0,5% след силното търсене около Великденските празници през април

12:57 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на дребно във Великобритания спаднаxa за първи път в последните четири месеца през май въпреки тласъка от Световното първенство по футбол, който не успя да компенсира спада в търсенето на хранителни стоки.

Продажбите, в това число и тези на автомобили, намаляха с 0,5 на сто на месечна база според последните данни на Службата за национална статистика. Резултатът остана в съответствие със средната прогноза на икономистите, анкетирани по-рано от Bloomberg.

Продажбите на хранителни стоки се свиха с 2,4% след силното търсене в предходния месец, провокирано най-вече от Великденските празници.

Изключвайки автомобилните продажби, търговията на дребно намаля също с 0,5 на сто на месечна база през май и се повиши с 4,7% спрямо година по-рано.

Месечният спад едва ли ще промени оптимистичния възглед за икономиката на Великобритания, след като продажбите на дребно се разшириха с 4,9% годишно – най-силният темп на разширение в последното десетилетие. По-рано през седмицата Английската централна банка посочи, че възстановяването става все по-устойчиво и икономиката започва да се връща към нормалността.

Подобряване на икономиката, съчетано с коментарите на представители на АЦБ, включително на гуверньора Марк Карни, подхраниха спекулациите за това кога разходите по кредитирането ще бъдат повишени от рекордно ниските нива. Инвеститорите увеличиха залозите си, че покачването на ставките може да се случи още през тази година, след като Карни заяви миналата седмица, че затягането може да започне по-рано от очакваното.

Непосредствено след представянето на данните британският паунд поскъпва с 0,18 на сто до 1,7024 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
fallback