fallback

МВФ ще препоръча на ЕЦБ количествени улеснения

Целта е подкрепа за икономиката, борба с ниската инфлация и понижаване на безработицата

12:03 | 19.06.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) може да притисне Европейската централна банка (ЕЦБ) да използва по-широк набор от своя инструментариум, за да се пребори с упорито ниската инфлация, пише WBPOnline.

Международната финансова институция може да предложи стартирането на програма за количествени улеснения в Европа с цел подкрепа на мудната икономика. Това разкрива проект на МВФ за оценка на икономическото здраве на еврозоната, цитиран от Financial Times.

МВФ отчита, че нивата на безработица и дълговете на държавите членки на еврозоната остават твърде високи, а дефлационният натиск се засилва. За да се пребори с тези предизвикателства, МВФ най-вероятно ще препоръча на ЕЦБ използването на програма за количествени улеснения, включително и покупки на държавни ценни книжа. МВФ разчита, че количествените улеснения ще подобрят доверието сред бизнеса и банковото кредитиране.

Въпреки това предложението може и да не се възприеме добре от Германия, след като най-голямата икономика в еврозоната на няколко пъти се противопостави на идеите за покупки на държавни ценни книжа. Причината е, че с парите на немските данъкоплатци ще се спасяват по-слабите страни членки на Европейския съюз.

Съизпълнителният директор на Deutsche Bank Аншу Джейн изрази опасенията си, че заради текущия си монетарен курс ЕЦБ може да откаже нациите да извършат реформите, необходими за преодоляването на структурните проблеми.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги не е яростен опонент на количествените улеснения, но заяви, че подобна програма трябва да бъде „проста, ориентирана към реалната икономика и прозрачна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
fallback