fallback

Инфлацията в САЩ се ускори до 2,1% през май

Най-големият годишен ръст от октомври 2012 г. може да повиши доходността по американските ДЦК, смята експерт

16:41 | 17.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията на потребителските цени в САЩ се е ускорила леко през май спрямо предходния месец според най-новите данни на Бюрото за трудова статистика, цитирани от WBP Online.

Измерен на годишна база, индексът на потребителските цени се е покачил до 2,1% от 2% през април, отбелязвайки най-големия си годишен ръст от октомври 2012 г. насам.

Спрямо предходния месец пък инфлацията се ускори до 0,4% спрямо разширението от 0,3% през април спрямо март. Пазарните очаквания бяха за ръст от 0,2%.

Същевременно базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, се ускори до годишния темп от 2% в сравнение с 1,8% преди месец. Пазарните прогнози бяха за разширение от 1,9 на сто.

Измерена на месечна база, базисната инфлация достигна 0,3%, в сравнение с 0,2 на сто през април. По този начин бе постигнат най-големия ръст от август 2011 г. насам.

"Въпреки че инфлацията вероятно ще остане висока, това може да натежи върху държавните ценни книжа, изпращайки високо нагоре доходността по боновете", заяви Генадий Голдбърг, стратег за САЩ в TD Securities.

Данните за индекса на потребителските цени дойдоха само ден преди решението на Федералния резерв относно лихвените проценти и количествените улеснения, както и преди публикуването на неговия доклад с икономически прогнози.

По-рано през седмицата Международният валутен фонд (МВФ) понижи очакванията си за растежа на американската икономика, посочвайки, че страната няма да постигне пълна заетост до края на 2017 г., което ще накара Федералният резерв да изчака преди да повиши лихвените си проценти.

МВФ прогнозира икономически растеж от 2 на сто за тази година, което е под очакваните през април 2,8%. Спадът в прогнозата идва вследствие на слабото първо тримесечие. Очакванията за 2015 г. пък бяха задържани на ниво от 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 09.09.22 г.
fallback