fallback

Речта на Карни и силата на думите

Според експертите ходът на АЦБ може да промени историческата линия на действията на централните банкери

12:00 | 18.06.14 г. 1

Ето как изглежда силата на думите на централните банкери: "Вече има огромни спекулации за точната дата на първото покачване на лихвите, и решението става все по-балансирано. Това може да се случи по-рано, отколкото в момента пазарите очакват".

Изявлението бе направено от гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни по време на годишната му реч пред Меншън Хаус (резиденцията на кмета на Лондон).

Реакцията на пазара беше бърза и яростна. Паундът поскъпна, удряйки 1,70 долара за първи път от август 2009 г. Валутата натрупа повече от 9% през тази година, което я превърна в звездата сред конкурентите ѝ. Очаква се следващият тест за валутата да бъде публикуването на протокола от последното заседание на АЦБ днес.

Според експертите ходът на Карни може да промени историческата линия на действията на централните банки.

Много фактори влияят върху движението на валутите, включително геополитиката, растежа и други икономически данни, сливания и придобивания, политиката, както и, разбира се, резервите на централните банки. Нито един фактор обаче не е толкова важен и мощен като разликите в лихвените проценти. Именно затова с тези магически думи Карни повлия на търговията.

"Много е вероятно силата на паунда да се окаже по-устойчива сега, след като АЦБ вероятно ще се превърне в първата голяма централна банка, която ще започне да повишава нивата на лихвите по-късно тази година", заяви валутният стратег в Bank of Tokyo Mitsubishi Лий Хардман.

"В краткосрочен план данните от Великобритания са добри и Карни изглежда по-склонен да повиши лихвите от Джанет Йелън", каза от своя страна Кит Джъкс от Societe Generale.

С растежа на БВП от 0,8 на сто през първото тримесечие Великобритания се очаква да бъде най-добре представящия се член на Г-7 през тази година.

"Растежът е много по-силен, а безработицата спадна много по-бързо, отколкото ние или някой друг очакваше по време на миналогодишната вечеря в Меншън Хаус", посочи Карни в речта си.

Гуверньорът отправи сигнал, че растежът на лихвените проценти ще бъде "постепенен и ограничен", за да се удържи ентусиазмът около поскъпването на валутата.

Според Чарли Бийн пък, който е заместник-гуверньор на институцията, покачването на ставките ще бъде знак, че Великобритания "е на път обратно към нормалността".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
fallback