fallback

Елвира Набиулина: Отливът на капитали от Русия се забавя

Политическата несигурност, свързана с Украйна, поражда не само риск от инфлация, но и за рублата, споделя гуверньорът на руската централна банка

17:31 | 16.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гуверньорът на Централната банка на Русия Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Капиталовите отливи от Русия забавиха своето темпо през последните месеци, но се очаква да се свият още преди да бъдат отчетени положителни нетни потоци през 2017 г., споделя гуверньорът на Централната банка на Русия Елвира Набиулина, цитирана от MarketWatch.

Според нея инфлацията все още представлява заплаха.

Повече от 60 млрд. долара изтекоха от Русия само през първото тримесечие на 2014 г. - почти толкова, колкото за цялата 2013 г.

По-голямата част от изходящите капиталови потоци бе през март, когато домакинствата купуваха ударно чуждестранни валути, очаквайки срив в курса на рублата на фона на наложените от Запада санкции.

Нетните капиталови отливи спаднаха до 8,8 млрд. долара през април и до 7,4 млрд. долара през май, информира Набиулина. Въпреки това централната банка очаква, че Русия ще изгуби до 90 млрд. долара до края на тази година. Това обаче изглежда е „оптимистичният вариант“.

В следващите две години нетните капиталови потоци ще спаднат още преди се трансфомират отново като нови притоци, уверява Набиулина.

Коментирайки инфлацията – основният фокус на централна банка, тя каза, че ефектите от няколкото поредни стъпки по затягане на паричната политика през март и април все още не са се отразили върху ценовия растеж. Според нея има висок риск инфлацията да бъде над 6% до края на годината.

Днес централата банка запази лихвите, но предупреди, че са възможни нови повишения, ако инфлацията остане висока. През май потребителските цени се покачиха със 7,6 на сто на годишна база, което е над основния лихвен процент на банката от 7,5%.

Според Набиулина политическата несигурност, свързана с кризата в Украйна, и нейното влияние върху руската икономика пораждат не само рискове от инфлация, но и за рублата, която напоследък е подложена на натиск.

Очакванията са, че руската валута ще се стабилизира по-късно през годината, въпреки че спирането на газовите доставки за Украйна може да подпомогне нейното обезценяване, заявява още гуверньорът на Централната банка на Русия.

Въпреки скорошното монетарно затягане банката прогнозира, че от 0,4% през тази година икономичекият растеж ще се ускори до 0,9% през следващата. През 2016 разширяването на брутния вътрешен продукт ще достигне 1,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 11.09.22 г.
fallback