fallback

Британското индустриално производство с най-силен ръст от 2011 г.

Покачването през април е с 0,4% на месечна и с 3% на годишна база

12:07 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британското индустриално производство нарасна за трети пореден месец през април, като на годишна база ръстът е най-силният от 2011 г. насам, пише Bloomberg.

През четвъртия месец на годината индустриалното производство се е увеличило с 0,4% в сравнение с март, когато се покачи с ревизираните в посока нагоре 0,1%, разкриват данните на националното статистическо бюро ONS. Цифрите съвпаднаха с медианните очаквания на 29-те анкетирани от агенцията експерти.

Измерено на годишна база индустриалното производство на Острова скочи с 3% - най-силният ръст от 2011 г. насам.

През април производството на електроенергия и газ се повиши с 3,7% на месечна база, но се сви с цели 11,5% на годишна база. Годишният спад отчасти се дължи на по-топлото време, което отне близо един процентен пункт от общия показател за индустриалното производство.

През април промишленото производство нарасна с 0,4% спрямо март и с 4,4% на годишна база. По този начин промишлеността расте за пети пореден месец – най-дългият период на растеж от 2010 г. Секторът получи подкрепа от увеличеното производство на транспортно оборудване, компютри и електроника.

През трите месеца до края на април британското производство се покачи с 1,1% спрямо предходните три месеца. Ускорението е най-голямото от юни 2010 г. и маркира 15-ият пореден месец на повишение.

Въпреки че икономиката на Великобритания се съживи през последната година, днешните данни показват, че индустриалното производство остава с 11,3% под стойностите си, когато брутният вътрешен продукт на страната отчете своя пик през първото тримесечие на 2008 г. Промишленото производство пък е със 7% под тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
fallback