fallback

Гръцката икономика се сви с 0,9% през първото тримесечие

Това е най-доброто ѝ представяне от третото тримесечие на 2009 г. насам

17:06 | 06.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Гърция се сви с 0,9% през първото тримесечие на 2014 г., спрямо 5,6% през същия период миналата година, съобщава WBP Online.

Резултатите са малко по-добри от очакваното свиване от 1,1%, но все още показват слабостта на затрупаната от дълг страна. Гърция остава единствената държава освен Кипър, чиято икономика все още е под закрилата на спасителната програма на „тройката“ кредитори – Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ), след като и Португалия излезе от нея миналия месец.

От друга страна, това е най-доброто представяне на гръцката икономика от третото тримесечие на 2009 г. насам, отбелязва Националната статистическа агенция на страната, цитирана от Market Watch. След шест годишна рецесия, международните кредитори на Гърция очакват икономиката ѝ да се разшири с 0,6% през настоящата година. 

По-рано през седмицата излязоха данните за безработицата в страната, които отчетоха минимално понижение до 26,8 от 26,9 на сто. Така Гърция остана държавата с най-високо процент незаето население в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
fallback