fallback

Активността в руския сектор на услугите пропадна до 5-годишно дъно

Негативните данни отразяват влошаването на условията за бизнес, подчертано от понижаването на заетостта за единадесети пореден месец

18:37 | 04.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Активността в сектора на услугите в Русия продължи да се свива през май, пропадайки до 5-годишно дъно и създавайки допълнителни трудности пред икономиката, показват данни на HSBC, цитирани от MarketWatch.

PMI индексът за сектора на услугите се смъкна до 46,1 пункта през май от 46,8 пункта през април. По този начин показателят остана за трети пореден месец под психологичната граница от 50 пункта, която разделя експанзията от свиването на активността.

Информацията за сектора на услугите идва само два дни, след като проучването на HSBC сред мениджърите в производствената сфера показа, че и те са понижили своята активност през май, макар и с по-слабо темпо.

„Като цяло данните за PMI индекса сигнализират, че е много вероятно да станем свидетели на последващо забавяне за руската икономика в следващите месеци преди ситуацията да започне да се подобрява“, споделя главният икономист на HSBC в Москва Александър Морозов.

Под ударите на капиталовите отливи в резултат на кризата в Украйна и политическото противопоставяне на Москва със Запада руската икономика най-вероятно ще отбележи най-слабия си растеж от началото на глобалната финансова криза.

Свиването на активността в двата сектора през май отразяват влошаването на условията за бизнес, подчертано от понижаването на заетостта за единадесети пореден месец.

Перспективите за сектора на услугите през следващите 12 месеца продължават да бъдат слаби поради политическата несигурност и увеличаващата се инфлация, въпреки че мениджърите на компаниите в сектора са малко по-оптимистичнo настроени заради очакванията им за възстановяване на търсенето. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
fallback