fallback

Инфлацията в ОИСР се ускори до 2% през април

Единствените четири членки, в които инфлацията е намаляла, са от Европа

15:46 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителските цени по света се покачиха с по-бързо темпо през април, внасяйки спокойствие сред централните банкери по света, които се опасяват, че твърде ниската инфлация може да възпре слабото възстановяване на световната икономика.

Инфлацията в 34-те държави членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) нарасна до 2% през април на годишна база, спрямо 1,6% през март, обяви в сряда организацията, цитирана от MarketWatch. Сред 20-те най-големи и водещи икономики в света (Г-20), където се реализират около 90% от световната търговия, потребителските цени увеличиха годишния си ръст за втори пореден месец - до 2,8% от 2,5% през март.

Подемът на инфлацията ще поуспокои много централни банки, за които равнище на инфлацията от 2% е индикатор за стабилен икономически растеж. Основното изключение ще бъде Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като годишната инфлация в еврозоната се отдръпна до 0,5% през май след слабия ръст до 0,7% през април. Освен това единствените четири държави от състава на ОИСР, в които инфлацията е намаляла, са от Европа, сочат данните.

При ниска инфлация домакинствата, бизнесът и дори правителствата изпитват трудности в намаляването на своите дългове, което важи в особена степен за някои силно задлъжнели държави в еврозоната. А когато цените започнат да падат потребителите отлагат своите разходи в очакване на по-изгодни условия в бъдеще, което намалява икономическата активност и създава допълнителен дефлационен натиск. 

Далеч не само еврозоната се намира в период на тревожно дълго задържаща се инфлация, след като световният икономически растеж се забави през последното тримесечие на 2013 г. и после през първото на 2014 г. Според данните на ОИСР обаче положението с инфлацията извън еврозоната се подобрява, след като в САЩ и Канада тя е нараснала до 2% през април на годишна база, спрямо 1,5 през март. Във Великобритания потребителските цени бележат ръст до 1,8% от 1,6 на сто, а в Япония увеличението е над двойно – до 3,4% от 1,6%, дължащо се най-вече на вдигането на данъка върху продажбите.

Инфлацията се забърза и в някой от големите развиващи се икономики като Бразилия, Русия, Южна Африка и Индия, за сметка на забавяне в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 08.09.22 г.
fallback