fallback

Производството в еврозоната отстъпи до 6-месечен минимум през май

Основното разочарование дойде от втората най-голяма икономика на континента – Франция

12:42 | 02.06.14 г. 2

Производствената активност в еврозоната се е свила леко през май на месечна база според най-новите данни на Markit Economics, цитирани от WBP Online. Равнището се оказа най-ниското в последните шест месеца.

PMI индексът за валутния съюз спадна до 52,2 пункта през май от 53,4 пункта през април. Пазарът очакваше измерителят да отстъпи до 52,5 пункта.

"Спадът неизбежно ще добави тласък към настоятелните призиви политиците да предоставят значително подпомагане на икономиката на региона, за да се предотврати заплахата от дефлация. Въпреки това ситуацията не е толкова ясна", отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Той също така посочи, че "основните разочарования в изследването" са дошли от ядрото на еврозоната, и в частност Франция. Френският производствен сектор се върна към свиване през май, макар и надхвърляйки леко очакванията. Индексът се смъкна до 49,6 пункта от 51,2 пункта през април. Анализаторите очакваха показателят да спадне до 49,3 пункта.

В Германия пък активността в производствения сектор се забави до 7-месечно дъно през май според данните на Markit. PMI индексът спадна до 52,3 пункта в сравнение с предварителния резултат от 52,9 пункта.

"Подемът на германското производство изгуби част от позициите си през май... Производството и новите поръчки се свиха значително от април", отбеляза Оливър Колодсейке, икономист в Markit и автор на доклада. "Независимо от това средните данни за второто тримесечие досега са най-високите от близо три години", допълни той.

Междувременно италианското производство позагуби пара след по-доброто от очакваното представяне през април. Италианският PMI индекс се сви до 53,2 пункта през миналия месец в сравнение с 54 пункта през април.

Секторът вече се намира на зелена територия в продължение на 11 поредни месеца. През април производството в третата по големина икономика в еврозоната надвиши очакванията на анализаторите, достигайки тригодишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
fallback