fallback

Гуверньорът на Централната банка на Китай: Икономическото забавяне е управляемо

Страната е в период на развитие, в който реформите и защитата на околната среда имат предимство при формирането на политическите цели, заяви Жоу Сяочуан

14:06 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическото забавяне на Китай е „управляемо“, тъй като страната е в период на развитие, в който реформите и защитата на околната среда имат предимство при формирането на политическите цели. На това мнение е гуверньорът на Централната банка на Китай Жоу Сяочуан, цитиран от Ройтерс.

По време на лекция в Руанда Жоу повтори позицията на правителството, че Поднебесната империя не трябва да преследва само високи темпове на растеж, но и да се фокусира върху постигането на висококачествена експанзия.

„Забавянето е управляемо“, каза Жоу. „Навлязохме в нов период, в който залагаме повече на структурните промени, икономическите реформи и постигането на една по-добра околна среда.“

Същевременно Жоу не спомена нищо за курса на паричната политика на Централната банка на Китай. Мнозина анализатори предричат, че през тази година курсът ще бъде разхлабен чрез намаляване на коефициента на задължителните резерви. По този начин банките биха разполагали с повече свободни парични средства, които да отпускат под формата на кредити, за да стимулират икономиката.

На фона на нестабилното световно търсене, слабото вътрешно потребление и бавния растеж на инвестициите тази година китайската икономика започна да се забавя. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт на Китай се забави до 18-месечно дъно от 7,4%.

Анкетираните от Ройтерс анализатори прогнозират, че през 2014 г. икономическият растеж на Китай ще бъде 7,3 на сто - най-бавният за последните 24 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 07.09.22 г.
fallback