fallback

ЯЦБ запази текущия курс на паричната си политика

Финансовата институция ревизира в посока нагоре прогнозата за капиталовите разходи, което се прие положително от анализаторите

09:25 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка (ЯЦБ) запази курса на паричната си политика, но ревизира в посока нагоре прогнозата за капиталовите разходи – икономически индикатор, традиционно считан за слаб, но анализаторите приеха позитивно това решение, предава CNBC.

Както се очакваше, централната банка не измени ангажимента си да увеличава паричната база с 60 до 70 трлн. йени годишно и потвърди оценката си, че третата по големина икономика в света продължава да се възстановява умерено.

Според анализаторите увереността на ЯЦБ за перспективите пред икономиката нараства въпреки опасенията, че повишеният данък върху продажбите от април може да навреди на растежа.

„Получихме добри новини след последната среща на ЯЦБ. Спадът в търсенето след увеличението на данъка върху продажбите бе умерен, но имаше ръст на частните инвестиции през първото тримесечие“, коментира за CNBC главният икономист в Nomura за Япония Tомо Киношита.

Припомняме, че японската икономика се разшири с 5,9 на сто на годишна база през първите три месеца на 2014 г., което се оказа най-силният растеж от повече от три години.

Въпреки че мнозина анализатори не очакват банката да разхлаби още курса на паричната си политика, някои смятат, че подобен ход е възможен още преди края на тази година.

„ЯЦБ определено ще преразгледа въздействието от по-високия налог върху продажбите, преди да предприеме последващи действия. Ето защо най-вероятно на срещата на банкерите през юли бихме могли да очакваме нещо да се случи, защото те ще имат едно тримесечие, за да оценят как данъка се отразява на икономиката. Ако не действат през юли, то октомври също е логичен, защото именно тогава те ревизират прогнозите си“, споделя главният валутен стратег в UBS Investment Bank Мансур Мохи-Удин.

ЯЦБ вярва, че може да достигне инфлационната си цел до края на следващата пролет, допускайки, че инвестициите и износа ще подкрепят икономиката, пише MarketWatch.

Разходите на бизнеса „се увеличават умерено, след като корпоративните печалби се подобриха“, посочват централните банкери в официалното си изявление след края на своята среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 10.09.22 г.
fallback