fallback

Поръчките на основни машини в Япония с ръст от близо 20% през март

Основната причина за силното покачване е повишаването на данъка върху потреблението от 1 април

10:12 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Поръчките на основни машини в Япония се разшириха силно през март спрямо предходния месец, което подчерта по-високите нива на търсенето в третата по големина икономика в света. Ръстът дойде на фона на агресивните правителствени мерки за стимулиране на растежа, пише WBP Online.

Машиннитe поръчки в Япония, с изключение на корабите и комуналните стоки, нараснаха с 19,1% на месечна база през март. Последните данни на Службата за статистика в Токио последваха спада от 4,6%, отчетен през февруари. Анализаторите очакваха основните поръчки на техника да се покачат с около 6,1% през третия месец на годината.

Статистическият доклад дойде по-малко от седмица, след като предварителните данни за тримесечния растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) показаха разширение от 1,5% спрямо предходните три месеца. Пазарните прогнози бяха за по-скромен ръст от около 1%. 

Основната движеща сила, както се очакваше, е било по-голямото търсене, породено от покачването на данъка върху потреблението. От 1 април японските власти решиха да повишат налога върху консумацията до 8 на сто от досегашните 5%. Основната изненада в данните дойде от скока в бизнес инвестициите, които се покачиха с 4,9 на сто на тримесечна база.

"Гледайки напред, икономиката със сигурност ще се свие през второто тримесечие, тъй като потребителите съкращават разходите след покачването на данъка, а и жилищните инвестиции вероятно ще се свият", посочиха след данните за БВП през миналата седмица експертите от Capital Economics.

Кабинетът на Шиндзо Абе вероятно ще увеличи усилията си за насърчаване на растежа. Икономистите прогнозират, че Токио ще разхлаби още и без това гъвкавата си парична политика преди края на годината. В момента Японската централна банка инжектира 60 до 70 трлн. йени ежегодно чрез закупуване на активи и изкупуване от правителствени облигации с цел ускоряване на инфлацията и покачване на потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 07.09.22 г.
fallback