fallback

Увереността на германския бизнес отстъпи до 17-месечно дъно през май

Измерителят на икономическите очаквания на ZEW спадна до 33,1 пункта спрямо 43,2 пункта през април

13:07 | 13.05.14 г.

Увереността на германските анализатори и инвеститори продължи низходящата си тенденция през май, отстъпвайки за пореден месец, сочат данните на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW. Основната причина е продължаващото политическо и икономическо напрежение в Източна Европа, предава WBP Online.

Измерителят на икономическите очаквания на ZEW, изготвен сред около 350 респонденти от най-голямата икономика в еврозоната, спадна до 33,1 пункта през петия месец на годината. Месец по-рано, през април, бе отчетено ниво от 43,2 пункта. Пазарният консенсус бе заложил на резултат от 40 пункта.

По този начин индикаторът на ZEW отчете най-ниското си равнище от януари 2013 г. насам, когато се понижи до 31,5 пункта.

Другият ключов индикатор, отчитащ текущите условия, нарасна до 62,1 пункта от 59,5 пункта през април. Пазарните наблюдатели очакваха ниво от 60,5 пункта.

Данните последваха серия от слаби показатели за месец март, след като индустриалното производство в страната се сви с 0,5% въпреки очакванията за ръст от 0,2%. Промишлените поръчки също отбелязаха спад от 2,8% на месечна база, отново разминавайки се с прогнозите за слаб ръст.

Въпреки това се очаква Германия да отчете стабилен растеж за първото тримесечие, като анализаторите залагат на разширяване от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 04.09.22 г.
fallback