IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли ЕЦБ да девалвира еврото?

Старият континент рискува да пострада още повече при разхлабване на монетарната политика в региона, смята икономист

14:22 | 09.05.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли ЕЦБ да девалвира еврото?

Натискът върху еврото се засили в последните часове, след като в четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде сериозна заявка за корекция на паричната политика през юни. Основната причина е обезпокоителното според базираната във Франкфурт институция равнище на валутата спрямо щатския долар.

По думите на експерти обаче едно евентуално смекчаване на паричната политика може и да не донесе желания резултат, а именно рязко поевтиняване на европейската валута.

"Истината е, че ако ЕЦБ действително последва поетия ангажимент да облекчи монетарната си политика през юни, еврото може и да остане там, където е сега или дори да се придвижи по-нависоко", заяви пред CNBC Яков Киркегаард, старши научен сътрудник в Института за световна икономика "Питърсън".

"Инвеститорите казват, че имаме несигурност в развиващите се пазари. Все още наблюдаваме и ниски лихвени проценти в САЩ. Същевременно европейската периферия има накъде още да расте, което заедно с текущия излишък по текущата сметка избутва еврото нагоре, независимо от това, което правят властимащите", отбеляза експертът.

Еврото продължава да разширява печалбата си спрямо зелените пари в последните тримесечия. От средата на 2012 г. единната валута добави почти 15 на сто, като само през тази година ръстът надхвърля 1%.

В представено в петък свое изследване анализаторите от ANZ Bank препоръчаха разширяване на покупките на евро с оглед на изгодната текуща слабост. По думите им "притокът на капитали в еврозоната остава много силен".

Експертите очакват ЕЦБ да намали през юни основния си лихвен процент с 10 до 15 базисни пункта. Голяма е вероятността да станем свидетели и на отрицателни лихви по депозитите.

"ЕЦБ трябва да бъде по-агресивна, ако иска да конструира по-голям спад на валутата си", посочи Рей Атирил, съръководител на звеното за валутни стратегии в National Australia Bank.

"Силата на еврото, разбира се, е една от причините за ниската инфлация, така че е необходимо да се отговори с облекчаване. Рискът е, че дори и да има разхлабване на политиката, това може да не предизвика допълнителен спад на еврото, от което европейската икономика ще пострада повече", добави още той.

Още за перспективите пред ЕЦБ може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Нищо - ще изчезне като народа, който някога я е създал....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
lozkhris
преди 10 години
Няма да има такъв сценарий, повярвай. В момента се пази статуквото и се говорят разни приспивни слова защото Ноември има междинни избори и ако ФЕД направи ход към забавяне или стоп на намаляването на QE, това ще се отчете директно като проблем, а избирателите не прощават... Не, до изборите всичко ще е шоколад, приказки и наливане от пусто в празно. След това QE се увеличава отново, за окончателно прекратяване и дума не може да става.А лихви на никой и през ум не му минава да вдига в следващите 5 години най-малкоЩо се отнася до Европа - валутата трябва да е слаба за да се подкрепи износът. В крайна сметка не може само Германия да произвежда, а за другите единствените работни места да са в МакДоналдс и слаболедопродавачи по плажовете. Не знам за каква ликвидна криза говориш - ако Драги пусне печатницата точно това ще избегне. Просто вече не може да се чака. Много скоро ще стане късно, а Европа ще се превърне в жалко копие на Япония...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
След всичко казано от колегите по долу от колегите, не ми се мисли за една малка валутичка вързана към еврото. Кво ли ше стане с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ами, вече регулярно започнаха да се излъчват сигнали от фед, за предстоящо повишаване на лихвите по долара, което най-вероятно пазарите по някое време ще го отиграят с насочване към УСД и бягство от алтернативите. Така за ЕУ ще имаме още по-лош сценарий: стагнация (заради ликвидната криза) и същевременно с това - една губеща стойността си евро-валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Няма нерешителност тук, брат ! Има команди - от Вашингтон.Пречи Вашингтон !!! Милиард пъти съм го казвал - еврото е силно защото така искат американците, които командват Германия и германците, които искат същото ! Това е - докато има обща валута и Германия е вторият износител в Света с бетониран пазар в ЕЗ заради липсата на курсови разлики - няма да има промяна в политиката, па ако ще всички гърции, португалии и испании да стигнат 100% безработица !! Германия не иска слабо евро, не иска инфлация. Точка. Америка не иска слабо евро, иска да е слаб долара за да си избива олигофренските дългове, да продължава да печати,да раздава помощи на *** дет и без друго нищо не работят и да тъпче гушите на евреите.Няма да се случи нищо др месец, спокойно. Еврото ще стигне 1.5 долара съвсем скоро.Драги е абсолютно безгласна буква, ЕЦБ - клон на ДойчебанкДа го д..ат бедните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 10 години
По последните новини, се вижда, че май и Германия се задъхва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Пречи им Германия. Те искат скъпо евро. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
lyusien
преди 10 години
Основната причина за силното евро е нерешителността на Е Ц Б Това качество вероятно се предава по наследство нерешителен беше Ж К Трише Същото качество се всели и във настоящия председател М Драги На какво отгоре имаме толкова силно евро сравнено с долара и Англиския паунд Ръстат в Европа е три пъти по слаб от американския и два пъти по слаб от ръста във Великобритания Всички показатели в Европа са по слаби от другите зони може би с изключение на Япония Е Ц Б деиства само със заклинания а не реални деиствия От какво се страхуват да намалят основната лихва близо до нула Какво им пречи да печатат евро да увеличат инфлацията и да купуват масово долари на валутния пазар Какво им пречи да изкупуват гръцки португалски и испански държавни облигации и да спечелят от това Това което им липсва е решителност Високия курс на еврото отнема от ръста близо 1 % о
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още