IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли ЕЦБ да девалвира еврото?

Старият континент рискува да пострада още повече при разхлабване на монетарната политика в региона, смята икономист

14:22 | 09.05.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли ЕЦБ да девалвира еврото?

Натискът върху еврото се засили в последните часове, след като в четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде сериозна заявка за корекция на паричната политика през юни. Основната причина е обезпокоителното според базираната във Франкфурт институция равнище на валутата спрямо щатския долар.

По думите на експерти обаче едно евентуално смекчаване на паричната политика може и да не донесе желания резултат, а именно рязко поевтиняване на европейската валута.

"Истината е, че ако ЕЦБ действително последва поетия ангажимент да облекчи монетарната си политика през юни, еврото може и да остане там, където е сега или дори да се придвижи по-нависоко", заяви пред CNBC Яков Киркегаард, старши научен сътрудник в Института за световна икономика "Питърсън".

"Инвеститорите казват, че имаме несигурност в развиващите се пазари. Все още наблюдаваме и ниски лихвени проценти в САЩ. Същевременно европейската периферия има накъде още да расте, което заедно с текущия излишък по текущата сметка избутва еврото нагоре, независимо от това, което правят властимащите", отбеляза експертът.

Еврото продължава да разширява печалбата си спрямо зелените пари в последните тримесечия. От средата на 2012 г. единната валута добави почти 15 на сто, като само през тази година ръстът надхвърля 1%.

В представено в петък свое изследване анализаторите от ANZ Bank препоръчаха разширяване на покупките на евро с оглед на изгодната текуща слабост. По думите им "притокът на капитали в еврозоната остава много силен".

Експертите очакват ЕЦБ да намали през юни основния си лихвен процент с 10 до 15 базисни пункта. Голяма е вероятността да станем свидетели и на отрицателни лихви по депозитите.

"ЕЦБ трябва да бъде по-агресивна, ако иска да конструира по-голям спад на валутата си", посочи Рей Атирил, съръководител на звеното за валутни стратегии в National Australia Bank.

"Силата на еврото, разбира се, е една от причините за ниската инфлация, така че е необходимо да се отговори с облекчаване. Рискът е, че дори и да има разхлабване на политиката, това може да не предизвика допълнителен спад на еврото, от което европейската икономика ще пострада повече", добави още той.

Още за перспективите пред ЕЦБ може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
евала баце, още един от мойта кръвна група, че тука има бая привърженици на "страната на демокрацията", псуват Путин деспот, тиранин, комунист бил, а тея евреите са си *** капаците и отърване няма само с глобална война може да се отърве света от тея *** от FED, IMF, World Bank, дано да успеят Русия някак в начинанието с тоя долар и ако намерят и привърженици и съратници може и да стане и малко да се дебалансира клона на печатницата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Ще успее да го девалвира,ако Чичо Сам и позволи да лавира!Най-реално,обаче,ще продължи да го духа,докато се клатушка насам-натам...като опашката на пудела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
По принцип, най-логичното обяснение е, че искат да качат (да предпазят от девалвация) цената на валутата след QE. Дали ще им се отдаде само със "заплахи" (анонси, че предстои покачване на лихвите) или реално ще им се наложи да ги вдигнат (малко по-чувствително покачване, ще означава че правителството няма да може да увеличава дълга си на практика) предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Heheh;)) Докато си говорим тука, "вербалните интервенции" все пак продължават (вече ежедневно): "Според последните сигнали от Фед водещи при определянето на монетарната политика ще са редица общи фактори, включително инфлацията, пазара на труда и развитието на финансовия сектор. Вследствие на данните банката ще определи кога ще повиши лихвите след повече от петте години в близост до нулата. "http://***.investor.bg/***/130/a/centralen-banker-prizova-fed-kym-po-sistematichna-parichna-politika,172005/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Замисли се доколко може да се вярва на приказките им - миналата година Бернанке започна да говори за "taper" още през Май и обяви,че стартира през Септември. След което не направи нищо! Цялата работа беше да се провери реакцията на пазарите и доколко токсично са привързани към безумното им печатане. Реакцията им хареса и се увериха,че "всико е под контрол". На тях им беше необходимо да започнат намаляване на QE за да може да покажат,че печатането действа.Което изобщо не означава,че имат намериение да го прекратят, камо ли па да вдигат лихви. Идват избори,това е разковничето!Вникни в думите на дъртата чанта - "намалението ще продъжлви със същите темпове АКО икономическите показатеи не се влошат".Т.е. - като ги натъкмят според както им отърва.Точно такива бяха и приказките на Гийнспан преди 10 години, когато го предупредиха,че създава кредитен и имотен балон.Така че когато високопоставен служител на ФЕД ти каже "Добро утро" , първо се огледай дали не е вечер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Чистосърдечно си признавам, че не знам какво ще направят от фед ;)) Коментирам това, което разправя шефката им, а тя определено започна да ги прокарва в изявленията си тези сигнали, че в средносрочен план (до година, година и нещо) лихвите ще бъдат качени. Слушал съм анализи, които предполагат, че ще бъде фалирана УСА, за да се запази долара ;)) До 20 -тина месеца (макс.), ще видим дали е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
lozkhris
преди 10 години
Нали това казвам - ФЕД няма да качи лихвите!! НЯМА !! ТЕ нямат избор просто - почти 18 трилиона дълг, безумни харчове, икономика, базирана на кредитиране,никакво производство и непрекъснато дрънкане на оръжия по всякакви точки на Света. Единственото, което могат да правят е да продължават да печатат и да си девалвират / контролирано / валутата. Това може да продължи и вечно, стига тая валута да остане световната резервна. В тоя аспект пускането на печатницата от ЕЦБ ще свърши работата, която иначе би свършил пазарът. Виж Япония - най-после им увряха главите. Просто трябва да се действа на принципа "с тоите камани по твоята глава". Ако всички правят каквото прави ФЕД печатането се обезсмисля, а като го спрат те - ще го спрат и останалите.Това е - те просто прекалиха, а ЕЦБ обратно - нищо не е направила досегаВреме е за промяна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Нали това казвам - ФЕД няма да качи лихвите !! НЯМА !! Те нямат избор просто - 18 трилиона почти дълг, безумни хар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"... ако Драги пусне печатницата точно това ще избегне. .."-------------Моето мнение е, че от значение е момента ("тайминга";))) на това действие, от "печатницата" може да имаме максимална полза, докато долара е толкова слаб спрямо еврото, когато фед качат лихвите ще ни вържат ръцете в голяма степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Savana
преди 10 години
Все още ЕЦБ не е овладяна от Германия, но индикациите са, че това ще стане.Тогава е възможно север посоката да продължи.Или немският излишък да се пробутва като дълг на периферията в ЕС, та да плащат после с десетилетия.Ще видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още