fallback

Ще успее ли ЕЦБ да девалвира еврото?

Старият континент рискува да пострада още повече при разхлабване на монетарната политика в региона, смята икономист

14:22 | 09.05.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Натискът върху еврото се засили в последните часове, след като в четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги даде сериозна заявка за корекция на паричната политика през юни. Основната причина е обезпокоителното според базираната във Франкфурт институция равнище на валутата спрямо щатския долар.

По думите на експерти обаче едно евентуално смекчаване на паричната политика може и да не донесе желания резултат, а именно рязко поевтиняване на европейската валута.

"Истината е, че ако ЕЦБ действително последва поетия ангажимент да облекчи монетарната си политика през юни, еврото може и да остане там, където е сега или дори да се придвижи по-нависоко", заяви пред CNBC Яков Киркегаард, старши научен сътрудник в Института за световна икономика "Питърсън".

"Инвеститорите казват, че имаме несигурност в развиващите се пазари. Все още наблюдаваме и ниски лихвени проценти в САЩ. Същевременно европейската периферия има накъде още да расте, което заедно с текущия излишък по текущата сметка избутва еврото нагоре, независимо от това, което правят властимащите", отбеляза експертът.

Еврото продължава да разширява печалбата си спрямо зелените пари в последните тримесечия. От средата на 2012 г. единната валута добави почти 15 на сто, като само през тази година ръстът надхвърля 1%.

В представено в петък свое изследване анализаторите от ANZ Bank препоръчаха разширяване на покупките на евро с оглед на изгодната текуща слабост. По думите им "притокът на капитали в еврозоната остава много силен".

Експертите очакват ЕЦБ да намали през юни основния си лихвен процент с 10 до 15 базисни пункта. Голяма е вероятността да станем свидетели и на отрицателни лихви по депозитите.

"ЕЦБ трябва да бъде по-агресивна, ако иска да конструира по-голям спад на валутата си", посочи Рей Атирил, съръководител на звеното за валутни стратегии в National Australia Bank.

"Силата на еврото, разбира се, е една от причините за ниската инфлация, така че е необходимо да се отговори с облекчаване. Рискът е, че дори и да има разхлабване на политиката, това може да не предизвика допълнителен спад на еврото, от което европейската икономика ще пострада повече", добави още той.

Още за перспективите пред ЕЦБ може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
fallback