fallback

Загубите за долара продължават преди днешното изявление на Джанет Йелън

Инвеститорите от Европа вероятно също ще се въздържат от по-сериозни инвестиции преди срещата на ЕЦБ

12:48 | 07.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна колебливо деня, лутайки се около 6-месечното дъно, до което достигна вчера. Увеличените разпродажби на зелените пари идват на фона на опасенията на инвеститорите, че днешното изявление на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, може допълнително да подкопае позициите на долара. Усилващото се напрежение в Украйна също оказва натиск върху пазарите, а инвеститорите се въздържат от покупката на високо рискови активи.

Пазарните участници не очакват сериозни изненади по време на днешното изслушване на Джанет Йелън пред Конгреса на САЩ. Въпреки изключително силния петъчен доклад за новооткритите работни места в страната, Фед вероятно ще продължи да се придържа към текущата си политика на постепенно намаляване на стимулите и запазване на лихвените равнища на рекордно ниски нива поне до средата на следващата година.

На фона на липсата на по-важни икономически новини отвъд Океана през днешния ден, както и очакването за изявление на Йелън, което едва ли ще донесе изненада за пазара, анализаторите препоръчват на пазарните участници да се въздържат от акумулирането на дълги позиции в долари.

Напрежението сред голяма част от трейдърите се увеличава благодарение на невъзможността на зелените пари да се придвижат нагоре, дори и след силния доклад за пазара на труда в САЩ.

Размириците в Украйна продължават да оказват натиск върху пазарите. Страната се намира в най-кървавата седмица от началото на протестите на сепаратистите, получаващи подкрепа и от Русия. Налаганите санкции срещу Москва от страна на Западните държави за момента не дават резултат и напрежението в региона продължава да ескалира.

Инвеститорите от Европа вероятно също ще се въздържат от по-сериозни инвестиции през днешния ден, на фона на предстоящата в четвъртък среща на Европейската централна банка. Очакванията са, че централните банкери ще запазят политиката си непроменена, но разочароващите данни за инфлацията в еврозоната, както и силното представяне на еврото през последните дни, породиха сериозни спекулации, че ЕЦБ ще започне нови програми за стимулиране на икономиката.

Опасенията се потвърждават и от думите на Марио Драги, които заяви наскоро, че продължаващото поскъпване на единната валута може да принуди централните банкери да предприемат действия.

Едно евро се разменя днес срещу 1,3925 долара, което е в близост до нивата, на които двойката приключи вчерашния ден. GBP/USD се търгува около 1,6970, след като вчера цената се доближи до ключовите 1,7000. В същото време един долар се разменя за 101,50 йени в близост до най-ниските нива за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
fallback