fallback

Продажбите на дребно в еврозоната изненадващо се върнаха към растеж през март

Най-големи увеличения в търговията на дребно са отчетени в Естония, Латвия и Франция

14:50 | 06.05.14 г. 2

Мартенските продажби на дребно в еврозоната загърбиха негативните очаквания и записаха изненадващ растеж според последните данни на Евростат.

Измерена на месечна база, търговията на дребно във валутния блок нарасна с 0,3% през третия месец на годината. Пазарните нагласи бяха за ръст от 0,2 на сто след спада от 0,1% през февруари, посочва WBP Online.

Що се касае до целия Европейски съюз (ЕС), данните на месечна база показаха ръст от 1,3% при храните, напитките и тютюна. Нехранителният сектор пък спадна с 0,3%, а търговията при автомобилните горива отстъпи с 0,1 на сто.

Най-големи увеличения в общия обем на търговията на дребно са отчетени в Естония и Латвия (по 2,8 на сто), Франция (2,3 на сто) и Румъния (2,2 на сто). Най-големи спадове са наблюдавани в Португалия (-1,7 на сто), Австрия (-0,9 на сто) и Германия, Ирландия и Словения (по -0,7 на сто).

Същевременно измерени на годишна база, продажбите на дребно в ЕС се разшириха с 0,9% в сравнение с ревизирания ръст от 1% в предишния период. Пазарните нагласи бяха за покачване от 1 на сто.

Най-големи увеличения в общия обем на търговията на дребно на годишна база са наблюдавани в Румъния (13,4 на сто), Люксембург (12,1 на сто) и Унгария (8,4 на сто). Междувременно най-големите спадове са постигнати в Малта (-2 на сто), Финландия (-1,3 на сто) и Словения (-1,1 на сто).

Продажбите на дребно предоставят важна информация за потребителските разходи, които от своя страна са отговорни за по-голямата част от общата икономическа активност в еврозоната. Данните за целия валутен блок обаче често са приглушени на фона на представянето на Германия и Франция, които продължават да са отговорни за по-голямата част от икономическата активност на континента.

Статистиката на Евростат идва часове преди насрочената за четвъртък среща на Европейската централна банк (ЕЦБ) във Франкфурт. Очаква се последните положителни данни от еврозоната да стимулират институцията да запази текущия курс на паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
fallback