fallback

Графика на деня: Коронясването на Дракона

Китайската икономика се очаква да изпревари американската до края на 2014 г.

15:44 | 30.04.14 г.
Автор - снимка
Създател

До 1890 г. Китай е най-голямата икономка в света, преди да бъде задмината от САЩ. До края на 2014 г. Китай е напът да си върне короната. 

Но сравняването на икономическото производство е доста трудно, пише в свой анализ The Economist. По една доста сериозна причина – валутните курсове. Едно обикновено конвертиране на БВП от юани в долари по пазарни цени може да не отразява истинската цена на живота. Хлябът и бирата може да бъдат по-евтини в една държава спрямо друга.

За да се отчитат тези различия, икономистите правят корекции, основани на сравними кошници от стоки и услуги по целия свят, така наречения паритет на покупателната способност.

Нови данни, публикувани на 30 април от Международната кооперативна програма за мониторинг, част от ООН, изчислява цената на издръжката на живота в 199 страни през 2011 година. Въз основа на тези данни китайският паритет на покупателната способност сега е по-висок, отколкото икономистите считаха досега, използвайки данни от предишното проучване през 2005 г. И то внушително по-висок – с цели 20%. Така че Китай, която според МВФ ще стане най-голямата икономика в света до края на 2019 г., ще бъде коронясана още по-рано – до края на 2014 г., пише още The Economist.  

САЩ станаха световен икономически лидер през 1872 година, изпреварвайки Великобритания, напомня Financial Times. Изданието отбелязва също така, че предоставените данни от Международната кооперативна програма за мониторинг са еталонни за правителствата на много страни, за частния бизнес, а също така за Международния валутен фонд. В основата на неговия метод е изчисляването на паритета на покупателната способност между различните страни. Това помага да се избегнат неточности, предизвикани от колебанията на валутния курс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 01.09.22 г.
fallback