fallback

Япония запази твърдата си позиция за паричната политика

Централната банка има още много работа за вършене, за да постигне своята цел за 2% инфлация, посочи експерт

10:06 | 30.04.14 г.

Японската централна банка (ЯЦБ) очаквано не измени твърдата си позиция по отношение на паричната политика след традиционното си месечно заседание, предава WBP Online.

От институцията посочиха, че паричната база ще продължи да се разширява с годишния темп от 60-70 трлн. йени, което бе очаквано от по-голямата част от икономистите.

Според анализаторите обаче институцията вероятно ще реализира допълнително разхлабване на и без това гъвкавата си позиция по-късно през годината в опит да постигне заложената инфлация от 2 на сто.

Измина точно една година, откакто гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода предприе смели стъпки за премахване на тежката дефлация в Страната на изгряващото слънце, продължаваща вече около 15 години. Банката обяви двугодишна програма за ефективно удвояване на паричното предлагане, която има за цел да повиши инфлационните очаквания и да намали покупателната стойност на йената.

Институцията вече постигна известен напредък в битката си с трайно понижаващите се цени. През март базисната инфлация в страната достигна 1,3%, приближавайки се постепенно от заложената цел от 2 на сто.

Въпреки това икономистът от Capital Economics Марсел Тиелиант посочи наскоро, че е въпрос на време ръстът на потребителските цени да се забави.

"Крайният резултат е, че ЯЦБ има още много работа за вършене, за да постигне своята цел за 2% инфлация", отчете експертът, прогнозирайки разширяване на стимулите през втората половина на тази година.

"Членовете на Изпълнителния съвет очевидно искат да видят рязко отслабване на икономиката през второто тримесечие, преди да въведат някакъв допълнителен стимул", добави Тиелиант. "Това предполага, че решението относно темпото на изкупуване на активи през следващата година може да бъде направено през юли, когато централната банка ще публикува ревизираните си прогнози за инфлацията и за растежа", отбеляза още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
fallback