fallback

Пореден натиск за долара вследствие на украинския конфликт

Зелените пари изгубиха позиции спрямо две от най-сигурните убежища – швейцарския франк и японската йена

08:30 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Доларът продължава да е под натиск с оглед на засилващото се политическо напрежение в Източна Европа. Американските пари затвориха предходната седмица с отстъпления спрямо две от инвеститорските убежища – японската йена и швейцарския франк след поредното засилване на търсенето на сигурни активи.

USD/JPY докосна едноседмичното дъно от 101,96 в петък преди да се установи при 102,18 в края на сесията. По този начин седмичното отстъпление на двойката достигна 0,48 на сто.

Валутната двойка USD/CHF пък приключи петъчната сесия при 0,8814, или с 0,42% надолу в сравнение с равнището седмица по-рано.

Загрижеността относно развитието на конфликта между Русия и Украйна ескалира в петък, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че Вашингтон е готов да засили санкциите си спрямо Москва. Западът обвинява федерацията за организиране на сепаратисткия бунт в източната част на Украйна, който цели анексиране по подобие на развитието в Крим.

Йената намери подкрепа въпреки данните от петък, които показаха, че инфлацията в Япония е останала непроменена за трета поредна месец през април. Слабите данни подхраниха очакванията, че Японската централна банка ще реализира нов кръг от парични стимули през тази година, което ще натежи върху покупателната способност на валутата.

Еврото от своя страна остана без промяна спрямо долара в петък, като EUR/USD запази позиции 1,3833. За седмицата двойката нарасна с 0,30%.

Печалбата на единната валута бе ограничена, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги повтори в четвъртък предупрежденията, че силното евро може да предизвика допълнително смекчаване на паричната политика. По думите му институцията може да започне широкообхватна програма за изкупуване на активи, ако средносрочните перспективи пред инфлацията се влошат.

В същото време пазарните участници продължават да следят отблизо данните за американската икономика, търсейки сигнали за бъдещето на паричната политика на Федералния резерв.

Американското потребителско доверие нарасна до деветмесечен връх през април, добавяйки нов сигнал, че икономиката се подобрява.

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет достигна 84,1 пункта през април в сравнение с отчетените 80 пункта през март. Анализаторите очакваха по-лек ръст до 83 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 04.09.22 г.
fallback