fallback

Потребителската инфлация в Токио отчете 22-годишен връх през април

Ръстът от 2,7% на годишна база дойде след покачването на данъка върху продажбите от началото на месеца

10:20 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителските цени в Токио през април се повишиха с най-силния си годишен темп от 22-години, след като японското правителство в крайна сметка реализира плана си да покачи данъка върху продажбите от 1 април, предава WBP Online.

Базисният индекс на потребителските цени, изключващ пазарните стойности на част от силно волатилните стоки, се повиши с годишния темп от 2,7% в района на столицата Токио. Ръстът за март в столицата бе 1%, а в цяла Япония - 1,3%.

Включвайки и силно волатилните стоки, мартенският индекс на потребителските цени за цяла Япония се ускори с 1,6% спрямо същия период на изминалата година. Темпът на растеж и тук бе рекорден, отбелязвайки най-силното си разширение от 2008 г. насам. Измерена на месечна база, общата инфлация за страната, включваща всички елементи от потребителската кошница, нарасна с 0,3% през март в сравнение с февруари. За Токио пък растежът на цените между март и април достигна 2 на сто.

Въпреки че е изцяло регионален, измерителят на инфлацията за района на Токио е водещ индикатор, който дава сигнали за нивото на покачване на цените в рамките на текущия месец. Данните за цяла Япония от своя страна идват със забавяне от месец. В резултат на това инфлацията в Токио се смята за водещ измерител на цялата японска инфлация.

"Въпреки че данъчното покачване в началото на април повдигна инфлацията в столицата до близо 3%, ценовият натиск ще намалее през следващите месеци, тъй като цените на вноса ще се понижат", посочи Марсел Тиелиант, икономист за Япония в Capital Economics.

Повишаващите се нива на цените подчертават заявката на правителството на Шиндзо Абе да противодейства на 15-те години дефлация, която възпрепятства инвестициите и икономическия растеж. По думите на министър-председателя стратегията на "трите стрели" – меката парична политика, фискалните стимули и структурните реформи, вече отчита първите признаци на бягство от разрушителните ефекти на дефлацията.

Японският икономически растеж изгуби пара в последните месеци, отчитайки едва 0,2 на сто на тримесечна база в периода октомври-декември 2013 г. Йената пък продължава значителния си поевиняване, отслабвайки към днешна дата с 22,7% от стъпването в длъжност на кабинета на Aбe през декември 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
fallback