fallback

Ръстът на индустриалното производство в САЩ се забави до 0,7% през март

Коефициентът на използване на производствените мощности бележи леко повишение до 79,2%, сочат данните на Федералния резерв

17:47 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Темпът на ръст на индустриалното производство в САЩ отчете слабо понижение през март до 0,7%, заради свиване на продукцията в минното дело, промишлеността и оборудването, показват данни на Федералния резерв, публикувани в сряда. Прогнозите предполагаха ръст от 0,5%, докато през февруари индустрията е отбелязала ревизиран нагоре ръст от 1,2%, съобщава WBPOnline.

Коефициентът на използване на производствените мощности, показващ количеството на използваните налични ресурси в индустриалния сектор, пък се придвижи леко нагоре до 79,2%, спрямо 78,8% през февруари и очаквания за 78,7%.

„Ръстът през февруари е по-висок от от предварително обявеното най-вече заради по-силното производство в минното дело и трайните стоки. Индустриалното производство, като цяло, се е разширило с 4,4% през първото тримесечие“, се казва в доклада на Фед.

„Промишленото производство се е повишило с 0,5% през март, това на оборудване – с 1%, а минната продукция бележи ръст от 1,5%. Общото индустриално производство през март отчита 3,8-процентен ръст на годишна база“, се казва още в доклада.

И индустриалното производство, и коефициентът на използване на производствените мощности задминаха прогнозите през февруари.

Първото е индикатор за цялостното здраве на икономиката, като то трябва да реагира достатъчно бързо на промените на пазарните условия и е силно свързано с потребителски условия като заетостта и приходите.

Коефициентът на използване от своя страна е ключов показател за инфлацията на потребителските стоки, защото когато производителите натоварват целия си потенциал, те вдигат цените, което впоследствие се пренася и върху потребителските стоки.

Следователно и двата показателя могат да причинят значителни колебания на пазарите и поради това участниците на пазара обръщат особено внимание на коефициента на използване, тъй като действията на Фед до голяма степен зависят от темпа на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
fallback