fallback

Данните за продажбите на дребно в САЩ подкрепиха долара

Aвстралийската валута поевтиня, след като централната банка потвърди, че няма да повишава основния лихвен процент

12:00 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар взе преднина в основните си кръстосани курсове във вторник. Щатската валута намери подкрепа след публикуването на доклада за продажбите на дребно в САЩ. Данните се оказаха по-добри от очакваното и върнаха до известна степен доверието на пазарните участници в най-силната световна икономика и нейната валута.

Продажбите на дребно за месец март записаха най-силния си ръст за последната година и половина. Ръстът от 1,1% потвърждава възходящата посока, след като през февруари продажбите нараснаха с 0,7%. Средната прогноза на анализатори бе също за покачване, но с едва 0,9%.

Новината помогна на долара да запише най-силния си ръст спрямо еврото за последните 3 седмици. Двойката EUR/USD се търгува днес в нивата около 1,3815, след като еврото загуби 0,7% от стойността си.

Проблемите за единната европейска валута идват от няколко страни. В момента това е щатския долар, но в основата бяха коментарите на председателя на Европейската централна банка Марио Драги. В началото на седмицата Драги намекна, че прекалено скъпото евро може да се окаже причина за прилагане на допълнителни монетарни механизми за стимулиране на икономиката в региона и това предизвика масово бягство от единната валута.

Днес ще бъдат изнесени данните за германския индекс на инвеститорското доверие, който се изготвя от изследователския център ZEW. Индексът се стреми да прогнозира икономическото развитие в Германия 6 месеца предварително. Според прогнозите доверието в най-голямата икономика на ЕС ще се свие до 45 пункта, което ще е най-лошият резултат за последните 9 месеца.

В същото време австралийският долар поевтиня, след като централната банка на Австралия потвърди, че няма намерение да повишава основния лихвен процент от текущото му ниво от 2,5%.

От банката коментираха още, че поскъпването на местната валута от последните месеци ще се противопостави на усилията за постигане на балансиран растеж на икономиката.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходящият тренд при еврото, валидиран от 100-дневната пълзяща средна, продължава да е валиден. Горната граница на низходящият канал от месец март насам вече е пробита.

Еврото срещна съпротива при 1,3900, което разчисти пътя на долара към корекция.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 05.09.22 г.
fallback