fallback

Доларът се възстановява след силното бягство от риск

Печалбите обаче са ограничени с оглед на сигналите от Фед за задържане на лихвите

09:00 | 14.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатският долар се възстановява постепенно спрямо основните валути след седмицата на тежки разпродажби на фондовите пазари. Въпреки това печалбите вероятно ще са ограничени на фона на очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще останат в режим на задържане за известно време.

Доларът остана почти без промяна спрямо еврото в края на търговията в петък. EUR/USD задържа позиции при 1,3884 след докосването на сесийния връх от 1,3905. Двойката завърши седмицата с ръст от 1,04% – най-силното седмично поскъпване от септември.

Зелените пари за кратко намериха подкрепа, след като данните от петък показаха, че производствените цени в САЩ са нараснали с 0,5% през март. Ръстът е най-големият в последните девет месеца.

Въпреки това доларът остана под натиск след представянето на протокола от заседанието на Федералния резерв през март. Документът показа, че увеличение на основния лихвен процент е малко вероятно в близкото бъдеще.

През миналия месец централната банка на САЩ намали месечния темп на покупки на активи с нови 10 млрд. долара до 55 долара млрд. евро. Институцията затвърди и позицията си, че вероятно ще продължи да свива стимулите с "допълнителни отмерени стъпки". USD/JPY приключи сесията в петък при 101,61, след като по-рано през търговията отслабна до 101,31 – най-ниското равнище от 19 март. За предходната седмица двойката изгуби 1,41%.

Търсенето на японските пари продължи да намира подкрепа, след като централната банка на Страната на изгряващото слънце посочи по-рано през миналата седмица, че е малко вероятно да приложи допълнителни мерки за стимулиране на икономиката в краткосрочен план.

Доларът поскъпна спрямо паунда в петък, като GBP/USD изгуби 0,32% до 1,6729 в края на сесията. Спадът на британските пари дойде, след като данните от Острова показаха, че строителната продукция през февруари е останала под натиск след серията проливни дъждове, които доведоха до наводнения в някои части на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
fallback