fallback

Великобритания очаквано запази курса на монетарната си политика

Централната банка запази основната си лихва при рекордно ниското ниво от 0,5%

15:25 | 10.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Английската централна банка (АЦБ) очаквано остави без изменение основната си лихвена ставка и обема на покупките си на активи, съобщава WBP Online.

Основната финансова институция на Острова запази основния си лихвен процент при рекордно ниското ниво от 0,5%. Равнището продължава да остава без изменение от март 2009 г. насам. Покупките на активи пък бяха запазени на ниво от 375 млрд. паунда на година.

Решението на централните банкери бе успешно прогнозирано от по-голямата част от пазарните анализатори и наблюдатели. Последните сигнали от институцията бяха еднозначно относно запазването на сегашната парична позиция, която видимо носи положителни резултати за икономиката.

Основното послание на банката продължава да е, че основната лихвена ставка ще остане на текущото рекордно ниско ниво, докато безработицата не спадне под 7 на сто, производителността на труда и реалната работна заплата не се вдигнат, а бизнес инвестициите не нараснат от текущата ниската база.

"Сегашното ни мнение е, че АЦБ най-вероятно ще започне да покачва лихвените проценти до средата на 2015 г., като те ще достигнат 1% към края на 2015 г. и 2% към края на следващата година", посочи икономистът от IHS Economics Хауърд Арчър.

"Очакваме първото покачване с 0,25 процентни пункта през първото тримесечие на 2015 г. То ще е последвано от още три повишения от по 0,25 процентни пункта през същата година и други четири през 2016 г. Очакваме АЦБ да преустанови изкупуването на активи през есента на 2015 г. и да започне да разпродава изкупените книжа през 2017 г.", посочи анализаторът Роб Ууд, коментирайки перспективите пред политиката на институцията.

Непосредствено след публикуването на решението британският паунд губи леко позиции спрямо зелените пари, поевтинявайки с 0,14 на сто до 1,6769 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
fallback