fallback

Вносът и износът на Китай пропаднаха неочаквано през март

Експортът ще се подобри през второто тримесечие, подкрепен от по-силно търсене, заявиха от митническата администрация

09:08 | 10.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Износът на Китай отбеляза спад за втори пореден месец през март, а вносът също се сви неочаквано, засилвайки притесненията за състоянието на втората най-голяма икономика, пише CNBC.

Екпосртът отчете понижение от 6,6% на годишна база през март и се размина с очакванията, след като нарасна с 18,1% през февруари. Вносът пък се сви с 11,3% спрямо март миналата година след ръста от 10,1% през февруари според официалните данни от четвъртък.

По този начин търговският баланс на страната отчете излишък от 7,7 млрд. долара за месеца по данните на митническата администрация.

Все се пак очаква износът да се подобри през второто тримесечие, осланяйки се на по-силно търсене, добавиха властите. Те останаха оптимистично настроени за постигането на целевия през тази година ръст от 7,5% в търговията.

Търговските данни може и да са били изкривени от някои фактори и това да е повлияло те да изглеждат по-зле, отколкото всъщност са, каза главният икономист в RBS Луис Куджис.

„Данните за износа са силно повлияни от мащабно фактуриране, което започна преди година и достигна връх през март. Ако това бъде коригирано, всъщност ще получим положителен ръст на износа през месеца“, коментира Куджис.

„Относно вноса, тук трябва да имаме предвид доста агресивното изкупуване на стоки от китайските фирми. В момента имаме пренасищане и вносните стоки бележат спад заради това неволно натрупване на запаси“, добави той.

Китай няма да предприема твърди стимулиращи мерки за заличаването на краткосрочните колебания на растежа, заяви премиерът Ли Къцян след публикуването на данните, опитвайки да неутрализира очакванията за агресивна намеса от страна на държавата в опит да се подкрепи икономиката.

Пекин умело балансира между стимулирането на растежа и прекалената намеса, смята Куджис.

„Те не искат да изглежда, че гонят стимулираща политика, каквато поддържаха през 2010, защото тогава нещата не приключиха добре“, каза икономистът, припомняйки големите стимули, които бяха вкарани в икономиката по време на кризата. Те бяха критикувани, че създават горещи парични потоци.

„Но от друга страна те желаят да поддържат растежа над долния праг от 7,5%, така че са склонни да го подкрепят, но без това да изглежда като прекалено стимулиране. Затова позицията им през идните месеци ще зависи до голяма степен от данните“, добави той.

Въпрос на време е Китай да предприеме по-агресивни мерки, смята пък инвестиционният директор на Eastprint Investments Николас Ферес, което може би е и причината пазарите да остават оптимистични.

Пекин обяви намеренията си да увеличи разходите за жп транспорт, да актуализира условията на жилищния пазар за по-бедните домакинства и да намали данъците за малките и средни компании миналата седмица, което беше определено като министимули от редица анализатори.

„Връщаме се към обратната логика, че лошите новини са добри новини. Подозирам, че Пекин ще бъде принуден на облекчаващи мерки, въпреки думите на Къцян. Това може да стане чрез намаляване на задължителните минимални резерви, понижаване на лихвата или отслабване на валутата“, коментира Ферес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
fallback