fallback

Доларът се отдръпна от 5-седмичния връх спрямо еврото

Единната валута остана под натиск след сигналите за неконвенционални мерки в Европа

09:10 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатският долар се отдръпна от 5-седмичния връх спрямо еврото след представянето на данните за заетостта в САЩ. Докладът на Бюрото за трудова статистика за март остана под пазарните нагласи въпреки растежа си на месечна база.

EUR/USD приключи петъчната сесия със спад от 0,12% до 1,3703, след като спадна до 5-седмично дъно от 1,3673 по-рано през деня. За седмицата двойката изгуби 0,52 на сто. Новата седмица стартира без изменение на цената от петък.

Американската икономика e добавила по-малък брой от прогнозираното нови работни места извън селскостопанския сектор през март, показаха последните данни на щатските власти. Бюрото за трудова статистика съобщи, че най-голямата икономика в света е добавила 192 000 нови позиции през миналия месец в сравнение с очакванията за ръст от 200 000. Данните за февруари пък бяха ревизирани до растеж от 197 000.

Междувременно равнището на безработицата в САЩ остана на досегашното ниво от 6,7 на сто.

Данните подкрепиха настроенията, че американската икономика се намира на прав път в опитите си да се възстанови от кризата. По-рано през седмицата бе публикуван докладът на Института за управление на доставките, който показа оптимистично разширение на сектора на услугите.

Въпреки това Федералният резерв вероятно ще се придържа към сегашния си темп на намаление на програмата си за изкупуване на активи.

Същевременно единната европейска валута остана под натиск, след като Европейската централна банка съобщи в четвъртък, че при необходимост ще използва неконвенционални мерки, за да предотврати риска от дефлация в еврозоната.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че Изпълнителният съвет е единодушен в ангажимента си да използва всички нетрадиционни инструменти в рамките на своя мандат, за да се справи с риска от ниска инфлация. Той добави, че банката обсъжда възможността за отрицателни лихвите по депозитите.

Централната банка остави основната си лихва при рекордно ниските 0,25% въпреки представените по-рано през седмицата данни, които показаха, че годишният темп на инфлацията в еврозоната се е забавил до 0,5% през март. Равнището е най-ниското от ноември 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 09.09.22 г.
fallback