fallback

Производствените цени в еврозоната се свиха за седми пореден месец през февруари

Индексът на цените на производител се смъкна с 0,2 на сто на месечна и с 1,7% на годишна база

14:53 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията на производствените цени в еврозоната продължи да се свива през февруари, оставайки на червена територия за седми пореден месец според последните данни на Евростат.

Индексът на цените на производител се смъкна с 0,2 на сто на месечна база през февруари, съобщава WBP Online. Пазарните нагласи бяха за отчитане на нулев растеж след отстъплението с 0,3% през януари.

Измерена на годишна база, инфлацията на производствените цени също разочарова пазара, свивайки се с 1,7 на сто спрямо февруари 2013 г. Пазарните очаквания бяха за малко по-лек спад от 1,6 на сто.

Даните за цените на производител в еврозоната обикновено провокират леки пазарни движения. Основният фокус на пазарните участници традиционно е насочен към националните измерители за Германия и Франция, които са отговорни за около 50% от икономиката на единния валутен съюз.

Фокусът на инвеститорите от Европа през следващите дни ще бъде насочен към насрочената за утре среща на Европейската централна банка. Предварителните прогнози са, че централните банкери ще предприемат мерки за стимулиране на икономиката поради ниския темп на потребителската инфлация, която влияе и върху данните за инфлацията на цените на производител.

Индексът на потребителските цени за 18-членния блок нарасна само с 0,5% на годишна база през март след ревизираното покачване от 0,7 на сто през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
fallback