fallback

Европейското производство се сви до 3-месечно дъно през март

Въпреки лекото понижение секторът продължава най-доброто си представяне от началото на 2011 г.

12:03 | 01.04.14 г.

След относително позитивното начало на годината европейското производство изгуби позиции през март в сравнение с предходния месец, съобщава WBP Online. Окончателните данни на Markit Economics се оказаха както в съответствие с предишните оценки, така и с очакванията на пазара.

Секторният PMI индекс за еврозоната се понижи до 53 пункта през третия месец на годината в сравнение с постигнатите през февруари 53,2 пункта. Предварителната оценка също отчете ниво от 53 пункта.

Въпреки лекото отстъпление измерителят остана на зелена територия за девети пореден месец. Всяко равнище над 50 пункта сигнализира за експанзия в сектора.

Коментирайки доклада, главният икономист в Markit Крис Уилямсън посочи, че "въпреки лекото понижение през март производственият сектор в еврозоната продължава да се наслаждава на най-доброто си представяне от началото на 2011 г. Темпът на растеж остава окуражително стабилен, като проучването показва, че производството е нараснало с около 1% през първото тримесечие. Това означава, че секторът е на път да осигури значителен тласък на икономиката през първите три месеца на годината".

Сред най-добре представилите се страни от валутния съюз са били Испания (47-месечен връх), Ирландия (35-месечен връх), Франция (33-месечен връх) и Италия (2-месечен връх).

"Гледайки напред, надяваме се, че комбинацията от фактори ще даде възможност икономическият растеж в еврозоната постепенно да се покачи в следващите месеци. Намаленият фискален натиск, предвидимата парична политика и рязкото намаляване на напрежението около държавните дългове са в подкрепа на растежа на фона на подобряването и на глобалния", отбеляза от своя страна Хауърд Арчър от IHS Economics след представянето на данните.

След публикуването на доклада на Markit еврото печели позиции спрямо щатския долар във водещата валутна двойка в света.

Още новини от Стария континент вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
fallback