fallback

Австралия запази основната си лихва на ниво от 2,5%

Засилването на австралийския долар може да ограничи икономическия растеж, предупреди централната банка

10:15 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австралийската централна банка запази основния си лихвен процент на рекордно ниските 2,5%, сигнализирайки за стабилността на икономиката въпреки предизвиканите от забавянето на Китай сътресения. От институцията за пореден път акцентираха и върху движението на местната валута – австралийския долар, съобщава WBP Online.

"Спадът на валутния курс от върховете отпреди една година ще съдейства за постигане на балансиран растеж в икономиката, но той ще е по-малък в резултат на покачването през последните няколко месеца", посочи управителят на банката Глен Стивънс.

През миналия месец финансовата институция също коментира силата на валутата, използвайки обаче далеч по-остър език относно бъдещите перспективи.

Австралийската централна банка се надява, че в допълнение към рекордно ниските лихвени проценти по-ниското ниво на Австралиеца ще допринесе за поддържането на растежа. Местната икономика бе силно засегната в последните месеци от забавянето на търсенето на суровини от Китай.

Австралийският долар е поевтинял с около 11 на сто спрямо американския си съименник спрямо година по-рано. Въпреки това валутата добави около 4,5% от началото на 2014 г., което постави под натиск надеждите за насърчаване на вътрешния растеж.

Централната банка задържа основната си лихва на рекордно ниското ниво от 2,5 на сто от август миналата година насам.

Още от света на пазарите вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
fallback