fallback

Китайското производство се забави до 8-месечен минимум през март

Пекин ще коригира скоро политиката си, за да стабилизира растежа, посочиха от HSBC

09:34 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайското производство е продължило да се свива през последния месец, като новите поръчки са намалели с по-бърз темп, показаха последните данни на HSBC и Markit Economics.

Изготвяният от британската банка и изследователската компания индекс на мениджърите по покупките за Поднебесната империя спадна до 8-месечното дъно от 48 пункта през март, съобщава WBP Online. Месец по-рано бе отчетено ниво от 48,5 пункта. Всеки резултат под границата от 50 пункта е сигнал за свиване на активността.

"Окончателните данни от PMI индекса на HSBC за Китай потвърдиха слабостта на вътрешните условията на търсенето", посочи главният икономист в HSBC за Азия Хонбин Чу.

"Това означава, че има вероятност ръстът на икономиката да отстъпи под годишната цел от 7,5% през първото тримесечие. Очакваме Пекин да коригира скоро политиката си, за да се стабилизира растежа", допълни той.

"Последното влошаване на активността в сектора е най-силното от юли 2013 г. насам", посочиха още от HSBC. Според експертите то "отразява както по-бързото намаляване на производството, така и общите нови поръчки", въпреки че "новият бизнес от чужбина се разширява за първи път от четири месеца насам".

Представянето на данните на HSBC за производствената активност се случва малко преди публикуването на правителствения доклад по темата. Изготвяният от властите в Пекин PMI индекс отчете минимално увеличение през март, покачвайки се до 50,3 пункта от 50,2 пункта месец по-рано.

Данните отразяват новия курс, по който китайските власти планират да насочат втората по сила икономика в света. След десетилетия на бурен растеж много над средните за света нива Китай се насочва към по-устойчив път, измествайки фокуса към засилване на вътрешното потребление.

Въпреки това опасенията за икономически катаклизми продължават да са налице. Китайските политици заложиха целеви растеж от 7,5 на сто – равнище, което бе посочено година по-рано. Според мнозина анализатори обаче планът е прекалено амбициозен и би могъл да доведе до известно забавяне на цялостната активност, което от своя страна да засили натиска за реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 08.09.22 г.
fallback