fallback

Еврото поскъпна въпреки противоречивите новини от еврозоната

Разочароващите данни за инфлацията в еврозоната увеличиха спекулациите, че ЕЦБ може да предприеме по-сериозни мерки за стимулиране

13:30 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се отдалечи от най-ниските си нива за месец март след публикуваните прогнозни данни за инфлацията Европейския съюз. Очакванията на специалистите се сбъднаха и показателят отчете понижение спрямо предходния месец, увеличавайки спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме мерки за стимулиране на икономиката си на срещата по-късно тази седмица. Инвеститорите очакват с интерес насроченото за по-късно днес изявление на председателят на Фед Джане Йелън.

Статистическото бюро на Европейския съюз публикува прогнозния доклад за индекса на потребителските цени. Това е основният показател за нивото на инфлацията в региона и е един от водещите индикатори, отразяващи икономическия растеж. Данните показаха увеличение на инфлацията с 0,5%, спрямо същия период от миналата година, което е по-малко от измерения ръст от 0,7% за месец февруари. Прогнозите на анализаторите бяха за по-малко понижение от 0,6%.

Разочароващите данни за ръста на потребителските цени в еврозоната увеличиха спекулациите, че ЕЦБ може да предприеме по-сериозни мерки за стимулиране на икономиката в региона. Очакванията са, че на срещата, която ще се проведе на 3 април, централните банкери ще оставят основните лихвени проценти на рекордно ниското равнище при 0,25%, но е много вероятно да бъдат взети допълнителни мерки за насърчаване. Спекулациите за подобни действия се увеличиха, след изявленията на редица банкери, които намекнаха, че са готови да обсъдят варианти, с които да подпомогнат икономическия растеж.

Пазарните участници очакват пресконференцията на Джанет Йелън, която ще се проведе по-късно днес в Чикаго. Председателят на Федералния резерв на САЩ, заяви по-рано през месеца, че лихвените проценти може да бъдат увеличени около 6 месеца след официалното прекратяване на програмата за обратно изкупуване на активи. Към този момент паричните стимули към икономиката са в размер на 55 млрд. долара на месец като се очаква те да бъдат напълно спрени до края на календарната година. Това означава, че разходите по заемите в САЩ могат да бъдат повишени най-рано в средата на следващата година.

Друга важна новина от най-голямата икономика в света е свързана с ключовия месечен доклад за ведомостите за заплати през месец март. Докладът ще бъде публикуван на 4 април, а прогнозите са, че в икономиката са прибавени 200 000 нови работни места. Ако очакванията се потвърдят, това ще е най-високата стойност от месец ноември насам и вероятно ще окаже сериозна подкрепа на щатския долар. Спекулациите за по-голям брой нови позиции се подкрепят от все повече анализатори.

Притесненията около растежа на Китай се отразиха негативно на австралийския долар, който отстъпи от 4-месечния връх, до който достигна в края на миналата седмица. Токио е основният търговски партньор на Австралия и спекулациите, че икономиката на азиатската страна се забавя, водят до натиск върху валутите на търговските ѝ партньори. Въпреки пониженията от днес, австралийският долар е на път да запише най-силното си тримесечие от 2011 г. спрямо щатските пари.

Едно евро се разменя днес за 1,3790 долара, което е най-високото ниво за деня. Двойката AUD/USD се търгува при 0,9230, след като по-рано достигна до връх при 0,9259. USD/JPY се търгува около 103,20.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 05.09.22 г.
fallback