fallback

Инфлацията в еврозоната се забави до 0,5% през март

Най-ниското равнище от ноември 2009 г. насам засили опасенията за изпадане в дефлация

13:07 | 31.03.14 г. 2

Инфлацията в еврозоната се забави през март, спадайки до най-ниското си ниво от ноември 2009 г. насам според последните данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени за 18-членния блок нарасна с 0,5% на годишна база след ревизираното покачване от 0,7 на сто през февруари. Пазарният консенсус бе заложил на увеличение от 0,6%, предава WBP Online.

Равнището на инфлацията остана под 1% за шести пореден месец. Очаква се новината да провокира нова вълна от мнения на експерти, които ще заложат на допълнително намаляване на лихвените проценти на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. За последно институцията неочаквано намали основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,25% през ноември.

Междувременно хармонизираният индекс на потребителските цени, който изключва цените на алкохола, тютюна, храните и енергия, показа увеличение от 0,8% в ​​съответствие с прогнозите. Месец по-рано бе отчетено повишение от 1 на сто.

И двата измерителя останаха далеч под целта на ЕЦБ за инфлация в близост до 2%. Равнищата провокират серия от притеснения за възможно изпадане в дефлация на валутния блок по модела на Япония.

Много анализатори посочват, че банката в крайна сметка трябва да прибегне до по-агресивни мерки, в това число и количествени улеснения. Подобни намеци през изминалата седмица отправи и гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Въпреки това през уикенда той опроверга коментарите си, заемайки традиционната си консервативна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 09.09.22 г.
fallback