fallback

Външният дълг на Китай се разшири със 17% през 2013 г.

Повечето от задълженията на страната към чуждестранни кредитори са с падеж до една година

09:23 | 31.03.14 г.

Външният дълг на Китай е отчел 17-процентово покачване на годишна база към края на 2013 г., показаха последните данни на държавния валутен регулатор, цитирани от агенция Синхуа.

Равнището на външните задължения на Поднебесната империя е достигнало 863,2 млрд. долара към 31 декември 2013 г. Сумата не включва външните дългове на специалните административни райони Хонконг и Макао, посочи в официално изявление Държавната администрация за валутна търговия на Китай.

Повечето от задълженията към чуждестранни кредитори са резултат от краткосрочни заеми. Задълженията със срок от една година или по-малко са в размер на 676,6 млрд. долара, докато тези с дългосрочен и средносрочен падеж са на стойност 186,5 млрд. долара.

По отношение на валутната структура деноминираните в щатски долари задължения са общо 79,6 на сто от неизплатения регистриран външен дълг. Дълговете в евро и японски йени пък са съответно 5,54 на сто и 5,02% от китайските дългове.

Очакванията на експертите са за допълнително разширяване на задълженията с цел достигане на заложения от местните власти целеви темп на растеж. По-рано този месец Китай си постави задачата за разширение на икономиката със 7,5% през настоящата година. Решението дойде по време на годишната среща на местния парламент, известна като Националния народен конгрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
fallback