fallback

Сигналите от Китай засилиха рисковия апетит на валутните инвеститори

Еврото засили спада си спрямо долара след коментарите на членове на ЕЦБ

08:33 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Последните сигнали за възможност стимулиране на китайската икономика подкрепиха долара до двуседмичен връх спрямо йената.

Поскъпването на щатската валута дойде, след като премиерата на Китай Ли Къцян заяви, че страната ще води политика на противодействие на икономическата нестабилност. Коментарът намали пазарните опасения за допълнително забавяне на втората по големина икономика в света.

Същевременно в петък американското търговско министерство съобщи, че потребителските разходи са нараснали с 0,3% през февруари, надхвърляйки леко ревизирания ръст от 0,2% през януари.

Отделен доклад показа, че изготвяният от Мичиганския университет индекс на потребителското доверие е отстъпил до 80 пункта през март спрямо 81,6 пункта месец по-рано. Пазарните прогнози бяха за ниво от 80,5 пункта.

Данните от четвъртък пък показаха, че молбите за безработица в САЩ са спаднали до най-ниското си ниво от края на ноември миналата седмица. Икономическият растеж на Съединените щати за последното тримесечие на 2013 г. пък бе ревизиран нагоре.

USD/JPY се повиши с 0,64 на сто към края на търговията в петък до 102,83 за долар – най-високото равнище от 12 март. За седмицата двойката добави 0,57%. Новата седмица започва при 102,84 йени за долар.

Еврото се покачи от достигнатото едномесечно дъно спрямо зелените пари, добавяйки скромните 0,07% до 1,3752 долара. Двойката обаче приключи седмицата със спад от 0,61%. В понеделник настроенията не издават ясна посока на движение на курса евро/долар и той остава около 1,3750.

Единната валута остана под натиск през миналата седмица, след като представители на Европейската централна банка посочиха по-рано през седмицата, че обмислят нови варианти за предотвратяван на риска от дефлация в региона.

Членът на Изпълнителния съвет на институцията Йенс Вайдман посочи във вторник, че сред подходящите мерки би било въвеждането на отрицателни лихви по депозитите, които ще смъкнат курса на силното евро.

В същия ден президентът на ЕЦБ Марио Драги отбеляза, че банката е готова да действа, ако инфлацията отстъпи под очакваното.

Доларът се смъкна и спрямо паунда в петък, като GBP/USD се покачи с 0,18% до 1,6640. Британските пари бяха подкрепени от окончателните данни, според които растежът на Острова през четвъртото тримесечие на 2013 г. е бил 0,7%. Друг доклад пък показа, че дефицитът по текущата сметка на Обединеното кралство се е покачил над прогнозите до 22,4 млрд. паунда за периода октомври-декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 04.09.22 г.
fallback