fallback

Британската инфлация отстъпи до 4-годишното дъно от 1,7%

Най-голям натиск върху цените през февруари са оказали пониженията при транспорта, провокирани от поевтиняването на бензина

12:43 | 25.03.14 г.

Инфлацията във Великобритания се забави до най-ниското си ниво от повече от 4 години през февруари, оставайки под целевото равнище на Английската централна банка (АЦБ), съобщава CNBC.

Индексът на потребителските цени отчете ръст от 1,7% на годишна база спрямо постигнатите през януари 1,9 на сто. По-лекото поскъпване на цените, което е в съответствие с пазарните нагласи, облекчи част от засиления натиск върху домакинствата.

Най-голям натиск върху цените през февруари са оказали пониженията при транспорта, провокирани от поевтиняването на бензина.

Измерена на месечна база, британската инфлация нарасна до 0,5% през февруари в сравнение с отчетените месец по-рано 0,6 на сто.

Данните на Службата за национална статистика (ONS) показаха още, че пропастта между инфлацията и средния ръст на заплатите в момента е най-малката от април 2010 г.

Въпреки това равнището на базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията, тютюна и алкохола, отбеляза ръст до 1,7 на сто в сравнение с 1,6% през януари. От ONS посочиха като основна причина изключването на част от компонентите от измерителя, като например моторните горива.

Размерът на инфлацията е в съответствие с последните оценки на АЦБ, които показаха, че ценовият натиск ще остане свит както в краткосрочен, така и в средносрочен план. Институцията прогнозира индексът на потребителските цени да се движи с растеж от около 2% през второто тримесечие на 2014 г. и с около 1,8% в началото на 2015 г.

Въпреки текущата стабилност АЦБ наскоро предупреди за възможността от външен натиск, произтичащ от кризата в Украйна и Русия. "Съществува риск, че всяко по-нататъшно засилване на политическото напрежение между Украйна и Русия може да доведе до съществено увеличаване на международните цени на зърното и на енергийните доставки", отбелязаха от банката по-рано през март.

Отделен доклад на ONS от вторник показа, че цените на жилищата във Великобритания са се увеличили с 6,8% през януари след покачването с 5,5 на сто през декември.

Анализът отчете, че значителен възходящ ценови натиск вече е видими във всички региони на Обединеното кралство, като цените в Лондон продължават да постигат най-голямо увеличение. Изключвайки столицата и югоизточните региони, цените на жилищата на Острова са нараснали с 3,8%.

Повече по темата – в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
fallback