fallback

Безработицата във Великобритания остана на ниво от 7,2%

Работните позиции в Обединеното кралство в периода ноември-януари са достигнали рекордните 30,19 млн.

13:21 | 19.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заетостта във Великобритания достигна най-високото си ниво от началото на статистическото отброяване на Острова през трите месеца до края на януари, съобщава CNBC. Въпреки това равнището на безработицата се задържа при 7,2%.

Броят на подалите молби за помощи при безработица спадна повече от очакваното през февруари до общо 1,17 млн. според данните на Службата за национална статистика (ONS). По този начин през януари бе отчетен спад от 34 600, което е над прогнозираното от анализаторите отстъпление от 25 000.

Силният ръст на заетостта в периода ноември-януари повиши заетите работни позиции в Обединеното кралство до рекордните в историята 30,19 млн.

Въпреки това положителните данни не бяха достатъчни да понижат равнището на безработицата, което остана при отчетените и в периода октомври-декември 7,2%.

Според главния икономист в IHS Global UK Insight Хауърд Арчър резултатите са "доста силен набор от данни за пазара на труда като цяло". Въпреки това той подчерта, че са налице и признаци на забавяне на подобрението от началото на годината.

"Изглежда малко вероятно, че пазарът на труда може да запази бързия си темп на подобряване, отчетен в последните месеци на 2013 г.", посочи експертът.

"Подозираме, че значителен брой от по-уверените компании може да са наели служители от по-рано в очакване, че Великобритания наистина ще навлезе в период на траен, здравословен растеж. По този начин те си гарантират, че ще се сдобият с потенциално най-добрия наличен персонал", допълни още Арчър.

Въпреки растящите признаци на възстановяване на икономиката на Великобритания през последните месеци покачването на заплатите продължава да изостава зад другите водещи икономически показатели.

Публикуван в сряда доклад показа, че ръстът на заплатите в периода ноември-януари е бил под отчетената през първия месец на 2014 г. инфлация в размер на 1,9 на сто.

Изключвайки бонусите, заплатите на Острова за отчетния период са нараснали с 1,3 на сто на годишна база – най-голямото увеличение от средата на миналата година.

Данните за безработицата дойдоха малко преди британският финансов министър Джордж Осбърн да представи бюджета си за следващата фискална година пред парламента в 14:30 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
fallback