fallback

Йената продължава да е разглеждана като безопасно убежище

Японските пари трупат печалби спрямо еврото и долара на фона на проблемите в Китай и Източна Европа

09:02 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Йената продължава да бъде възприемана от инвеститорите като сигурно убежище. Японските пари поскъпнаха спрямо долара и еврото в петък с оглед на страховете за забавяне на икономическия растеж в Китай. Натиск приложи и напрежението в Украйна, което се засили в навечерието на референдума в Крим в неделя.

USD/JPY приключи петъчната сесия със спад от 0,44% до двуседмичното дъно от 101,34. За седмицата двойката изгуби 1,84%, отчитайки най-големият си седмичен спад от края на януари.

EUR/JPY от своя страна се понижи с 0,12% до 141,02 след достигането по-рано на сесиен минимум от 140,45.

Инвеститорските настроения бяха засегнати, след като слабите икономически доклади от Китай повишиха опасенията за забавяне на активността във втората по големина икономика в света. В четвъртък китайският премиер Ли Къцян предупреди, че икономиката ще се сблъска със „сериозни предизвикателства“ през 2014 г.

Междувременно напрежението между Русия и Запада остана високо в навечерието на референдума в украинската област Крим. В неделя 95% от гласоподавателите гласуваха за присъединяването на територията към Русия на провелия се референдум според първите официални неокончателни резултати.

Друго от традиционните сигурни убежища – швейцарският франк също подобри позициите си спрямо долара. USD/CHF отстъпи с 0,26% до 0,8721 в петък, доближавайки се до 2,5-годишното дъно от 0,8698 от четвъртък.

Същевременно еврото поскъпна спрямо долара, като EUR/USD нарасна с 0,33% до 1,3913 в края на търговската седмица.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че силата на еврото продължава да е проблем за региона. Коментарът показа нарастващата загриженост, че допълнително поскъпване на единната валута би могло да подкопае и без това крехкото възстановяване в еврозоната.

Новозеландският долар завърши седмицата с поскъпване спрямо щатския си съименник, след като централната банка на островната страна повиши основната си лихва до 2,75%. По този начин институцията се превърна в първата от развития своя, покачила разходите по кредитирането след кризата от 2008 г.

NZD/USD нарасна до 10-месечния връх от 0,8604, установявайки се на ниво от 0,8532 в края на търговията в петък. Двойката завърши седмицата с печалба в размер на 0,78%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
fallback