fallback

Банките в еврозоната ще изплатят над 10 млрд. евро на ЕЦБ до края на март

Новината за изтеглянето на ликвидност от паричния пазар даде минимален тласък на единната валута

15:00 | 14.03.14 г.

Банките в еврозоната ще изплатят около 10,1 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ) под формата на разплащания по кризисни заеми през следващата седмица, съобщава WBP Online. Равнището е значително по-високо от очакванията, което ще ускори източването на пари от финансовата система на валутния блок.

На 19 март 12 банки от региона ще изплатят почти 5 млрд. евро от първата 3-годишна дългосрочна операция по рефинансиране (LTRO). Други седем банки пък ще изплатят около 5,1 млрд. евро като част от втория 3-годишен план, посочиха от ЕЦБ на интернет страницата си. Условията по кредитирането бяха обявени от европейската институция през 2011 г. и 2012 г.

"Контрагентите имат възможност да доизплатят след една година всяка част от сумите, които са били разпределени по LTRO на 22 декември 2011 г. и 1 март 2012 г.", отбелязаха от ЕЦБ.

По този начин изплащането на средства по LTRO през март ще бъде най-голямото до края на настоящата година.

Европейската централна банка реализира дългосрочната операция по рефинансиране в опит да насърчи банките да увеличат кредитирането за потребителите. Целта е ускоряване на икономическото възстановяване. За нещастие на европейските лидери обаче много банки просто използваха евтините пари, за да закупят по-високорискови държавни ценни книжа.

Новината за изтеглянето на ликвидност от паричния пазар даде минимален тласък на еврото спрямо щатския долар. Единната валута добавя 0,07 на сто до 1,3878 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback