fallback

Япония подготвя почвата за допълнително разширяване на стимулите

Централната банка на страната подобри условията по две от кредитните си програми за домакинствата и бизнеса

10:45 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японската централна банка (ЯЦБ) изпрати сигнал към пазарите за възможно допълнилно разширение на мащабните си стимули за икономиката. Експертите видяха намек за това в публикуваните протоколи от предпоследното заседание на институцията, провело се на 17-18 февруари, съобщава WBP Online.

Банката реши да запази растежа на паричната база с годишен темп от 60-70 трлн. йени, който бе официално представен през април миналата година. Институцията обаче разшири обхвата на две от кредитните програми, които са насочени към повишаване на търсенето на заеми от домакинствата и бизнеса. При новите условия финансовите институции ще могат да заемат средства при фиксиран лихвен процент от 0,1% годишно в продължение на 4 години вместо 1-3 години, както бе посочено по-рано.

Според протоколите "много от членовете изразиха мнение, че банката може да удължи сроковете за нови приложения в рамките на тези програми с една година, въз основа на признанието, че усилията на финансовите институции да увеличат кредитирането и укрепването на потенциала за растеж на японската икономика са от жизненоважно значение за преодоляването на дефлацията".

По думите на икономисти ЯЦБ ще увеличи стимулите си по-късно тази година, след като ефектите от покачването на данъка върху продажбите бъдат оценени. Банката се стреми да постигне инфлация от 2% до началото на следващата година, но се очаква да бъдат необходими допълнителни стимули за постигане на целта.

От изследователската компания Capital Economics посочиха наскоро, че считат края на октомври, когато централната банка ще публикува своя 6-месечен отчет, като най-вероятния момент за обявяването на допълнителните улеснения. "Количествените улеснения едва навършиха една година и членовете на ЯЦБ вероятно искат да оценят какъв ще е ефектът от покачването на данъка върху потреблението след следващия месец", отбелязаха в бележка експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
fallback