fallback

Рискът Китай да фалира е по-висок от този за Ирландия

Причината се крие в планината от дългове, сенчестото банкиране и неизвестните пред икономическия растеж на страната

09:48 | 14.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рискът Китай да фалира нарасна над този на Ирландия, като само година по-рано бе наравно с този на Франция и Япония. Промяната дойде, след като премиерът на Поднебесната империя Ли Къцян заяви, че финансовият ливъридж прави прогнозите за развитието на икономиката по-сложни, пише Bloomberg.

5-годишните контракти за застраховка при невъзможност държавата да прави плащания по своя дълг нараснаха до 99 базисни пункта от 63 пункта, колкото бяха преди година. Покачването е почти двойно спрямо риска на Япония и Франция, който се оценява, съответно на 49 и 51 пункта, разкриват данните на CMA за суаповете за кредитно неизпълнение (credit-default swap, или CDS).

Рискът за Китай се оценява на по-голям от този, ако Ирландия би фалирала. Европейската страна излезе от своята спасителна програма през февруари, а пазарът оценява вероятността й от фалит на 88 пункта. В същото време международната агенция за присъждане на кредитен рейтинг Moody’s Investors Service оценява Китай с Аа3 – четвъртата най-добра кредитна оценка по скалата на компанията. Китай е на едно ниво и с Япония, а Ирландия е назад с шест степени.

„Тазгодишната цел за 7,5-процентен икономически растеж е гъвкава, а фалитът при някои финансови продукти може да е неизбежен“, каза вчера Ли Къцян на пресконференция по време на Националния народен конгрес.

Последните макроданни показаха, че индустриалното производство в Китай е спаднало. По този начин компаниите са се затруднили при връщането на своите дългове.

Китайските лидери се борят с проблемите в икономиката в резултат на кредитния бум, който започна през 2008 г. със стимулиращи пакети, финансирани задбалансово от местните правителства и банките. Въпреки усилията на държавните банки и централната власт, този тип финансиране е по-непрозрачно.

Регионалните власти, които нямат право да продават дълг директно, създадоха стотици финансови компании, чрез които да наберат средства за изграждането на подлези, магистрали и ВиК мрежи. Към 30 юни 2013 г. техните задължения са нараснали до 17,9 трлн. юана (или 2,9 трлн. долара) от 10,7 трлн. юана в края на 2010 г., разкриват данните на Сметната палата на страната.

Китайската сенчеста банкова индустрия, към която се причисляват доверителните дружества и продуктите на банки, насочени към управлението на личните финанси, се посочва от икономистите като най-голямото предизвикателство пред страната. Ограничаването на сенчестия банков сектор ще спомогне за намаляването на риска от финансови сътресения, докато икономическият растеж се забавя.

През февруари китайският юан изгуби 1,3% от стойността си спрямо долара. Понижението е най-голямо сред валутите, следени от Bloobmerg. Водещият борсов индекс Shanghai Composite пък се понижи с 5,2% през същия период. От началото на годината доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Китай спадна с 5 базисни пункта до 4,5%, показват данни на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
fallback