fallback

Япония продължава да залага уверено на гъвкавата парична политика

Икономиката продължава да се възстановява умерено, посочиха от централната банката

08:56 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японската централна банка (ЯЦБ) очаквано остави без изменение ултра гъвкавата си монетарна политика, съобщава WBP Online. Въпреки това анализатори прогнозират допълнително облекчаване до края на годината, след като ефектите от покачването на данъка върху потреблението бъдат оценени.

Финансовата институция ще продължи да увеличава паричната база с 60-70 трлн. йени годишно, както бе предвидено през април миналата година. Целта е слагане на окончателен край на 15-годишната дефлационна спирала, която според някои експерти затруднява икономическия растеж.

"Японската икономика продължава да се възстановява умерено, като наскоро се наблюдаваше завишен ръст в търсенето преди повишението на данъка върху потреблението", се посочва в официалното изявление на банката, публикувано след края на заседанието.

"Що се касае до прогнозите, очаква се японската икономика да продължи тенденцията на умерено възстановяване. Тя обаче ще бъде засегната от увеличението на налога и последващия спад в търсенето", посочиха още централните банкери.

Според експертите от Capital Economics, които правилно прогнозираха запазване на текущия курс на паричната политика, не съществува особена необходимост банката да предприема допълнителни стъпки на този етап.

"Наистина количествените и качествените улеснения все още не са дали изцяло желания резултат, но постигнаха всичко, което може да бъде разумно да се очаква на този етап", отчетоха анализаторите.

Според изследователската компания ключовият месец за японската икономика ще бъде октомври, когато ще бъде извършено второто покачване на данъка върху потреблението до 10%. Тогава най-добре ще може да се прецени дали островната страна има нужда от допълнителни стимули, за да се пребори с дефлацията.

Една от основните цели на Япония – обезценяването на йената, продължава да търпи колеблив успех в последните месеци. Текущото ниво от малко над 103 йени за долар все още е далеч от желаните от централната банка 120 за един брой от зелените пари.

Повече от Япония и други новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
fallback