fallback

САЩ могат да засилят още свиването на количествените улеснения

Щатите никога не могат да се върнат към предишните си нива на растеж, смята Чарлз Плосър

18:44 | 10.03.14 г. 1

Съединените щати могат да засилят ограничаването на покупките си на активи, имайки предвид по-бързото от планираното икономическо възстановяване на страната. Такова становище изрази председателят на Федералния резерв във Филаделфия Чарлз Плосър, който изнесе реч през Френската централна банка, съобщава WBP Online.

"Намаляванетo на темпа на покупките на активи в отмерени стъпки се движи в правилната посока. Равнището обаче може да ни остави далеч зад кривата, ако икономиката да се движи в съответствие с прогнозите на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC)", посочи ръководителят на Фед във Филаделфия.

Освен това, в панелната дискусия на тема "Паричната политика, банките и увеличението на глобалния протекционизъм" Плосър заяви, че равнището на безработицата, което неочаквано се повиши до 6,7% през февруари, най-вероятно ще спадне до 6,2% през следващата година.

На фона на подобряването на икономическите перспективи Фед направи още един кръг на свиване на стимулите през януари. Ограничението с нови 10 млрд. долара доведе до сегашното ниво от 65 млрд. долара на месец.

Плосър е сред най-големите критици на програмата за количествени улеснения. По думите му последните три доклада за новите работни позиции извън селскостопанския сектор са били по-слаби поради "ефекта на необичайно тежките зимни условия". Въпреки това пазарът на работни места трябва да продължи да се съвзема оттук нататък.

Изявлението на Плосър дойде, след като в четвъртък Фед оповести, че е "много притеснена" за потенциалните или непреднамерените последствия от програмата за изкупуване на облигации.

Според Плосър САЩ "никога не могат да се върнат" към предишните си нива на растеж. По-късно през деня той заяви, че американската централна банка трябва да промени своите "ирелевантни" бъдещи насоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 10.09.22 г.
fallback