fallback

Британският БВП се очаква да достигне предкризисното ниво през 2-то тримесечие

Според Британската търговска камара първото увеличение на основната лихва в страната ще стане в края на 2015 г.

11:35 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според Британската търговска камара (BCC - British Chambers of Commerce) през второто тримесечие на годината БВП на Великобритания ще надмине предкризисното ниво от началото на 2008 г., съобщава ВВС.

През декември организацията смяташе, че това ще се случи през тази есен. Камарата е ревизирала прогнозата си за растежа през 2014 г. от 2,7% на 2,8%, както и този за 2015 г. - от 2,4% на 2,5%, но също така предупреждава за неприемливо високото ниво на младежка безработица. 

„Икономиката ни набира инерция“, коментира генералният директор на ВСС Джон Лонгуърт. „Компаниите из цялата страна се разширяват и създават работни места, което се отразява в нашите прогнози.“

„Призоваваме финансовия министър Джордж Осборн да използва разумно бюджета, за да насърчи бизнеса да наема млади хора, така че следващото поколение от работници да не бъде изоставено“, каза Лонгуърт.

Търговската камара предвижда първото увеличение на основната лихва в страната да е в края на 2015 г., като тя ще се покачи до 0,75% от историческото дъно от 0,5%, а до втората половина на 2016 г. постепенно ще достигне 1,5%.

Повече за Великобритания вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
fallback