fallback

Износът на Китай се срива с 18%

Засилват се опасенията, че страната не може да разчита на търговията, за да даде импулс на губещата инерция икономика

12:54 | 08.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Китайският износ се срина неочаквано силно през февруари. Износът са намалял с 18,1% в сравнение със същия период на миналата година, показват официалните данни от събота.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 6,8% за втората по големина икономика в света.

Китайските власти назоваха Нова година като основна причина за тренда. Празниците започнаха на 31-и януари и приключиха през първите дни на февруари. Много фабрики са били затворени през периода.

За сметка на това обаче вносът през февруари е нараснал с 10,1%, което е малко повече от очакваното. 

Възможно е тези данни да засилят още повече безпокойствата, че Китай не може да разчита на търговията, за да даде импулс на своята губеща инерция икономика, на фона на обещаните от новите комунистически лидери дълбоки реформи.

Все пак е възможно отчетеният през февруари търговски дефицит от 23 милиарда долара да се дължи до голяма степен на попълването на запасите на предприятията през периода около Лунната нова година.

Китайският премиер Ли Къцян постави като официална цел пред втората икономика в света растеж от 7,5 процента през тази година. Предвижданията на властите са търговията също ще нарасне с 7,5 процента през 2014 г. Според данни на митниците обаче тя е намаляла от началото на годината с 4,8 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 12.09.22 г.
fallback