fallback

Молбите за помощи при безработица в Испания спаднаха за първи път от 2007 г.

Безработните лица в иберийската страна достигнаха 4,81 млн. души през февруари

11:38 | 04.03.14 г.

Февруари донесе приятна изненада за испанския трудов пазар, след като броят на молбите за социални помощи спадна за първи път в последните 7 години на месечна база.

Сезонно изгладените молби за помощи при безработица в Испания спаднаха с 1 900 в сравнение с очакванията за ръст от 22 000, пише WBP Online. През януари броят на заявленията нарасна със 113 100.

От Министерството на заетостта посочиха, че спадът в молбите е първият след началото на световната икономическа криза, или по-конкретно от февруари 2007 г. По този начин общият брой на безработните в Испания вече възлиза на 4,81 млн. души.

Понижението на заявките за помощи при безработица е добра новина за четвъртата по големина икономика в еврозоната, която продължава да се бори с огромната безработица, особено сред младежите.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. безработицата в Испания достигна 26,03%. Сред хората до 25 години обаче равнището се покачи до зашеметяващите 55,06%.

Данните за молбите за помощи при безработица обикновено не успяват да постигнат висока волатилност, но са възприемани като ключов сигнал за цялостното текущо състояние на икономиката. Измерителят е силно обвързан и с потребителските разходи, които са в основата на формирането на брутния вътрешен продукт.

През февруари производственият сектор в страната показа обнадеждаващи признаци, оставайки на зелена територия за трети пореден месец. Ускорението бе най-силното от април 2010 г. насам.

Изготвяният от Markit Economics индекс на мениджърите по покупките достигна 52,5 пункта спрямо 52,2 пункта през януари. Пазарните нагласи бяха за ниво от 52 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
fallback