fallback

САЩ ревизираха надолу ръста на БВП за последното тримесечие

Растежът през четвъртото тримесечие на 2013 г. е бил 2,4%, а не 3,2%, най-вече заради по-слабите потребителски разходи

17:04 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американското правителство оряза оценката си за ръста на БВП през четвъртото тримесечие, съобщава MarketWatch. Корекцията понижи ръста БВП на САЩ до 2,4% от 3,2%, които Министерството на търговията първоначално оповести, като основната причина е, че потребителските разходи не са достигнали първоначално измереното ниво.

Намалената оценка предполага, че САЩ не влизат в новата година с толкова силна инерция, колкото се смяташе. Въпреки това преработеният доклад показва и някои силни страни на икономиката, като стабилен ръст на потребителските разходи, по-високи инвестиции в бизнеса и в оборудване, както и ръст на износа. Така че, ако тези тенденции се окажат дълготрайни растежът ще дойде през идните месеци, особено след като времето се затопли и необичайно суровата зима си отиде, смятат повечето икономисти.

Низходящи корекции на нивото на потребителските разходи, износа, увеличаването на запасите и правителствените разходи са причината за намаляването на оценката.

Ръстът на потребителските разходите беше сведен до 2,6% от 3,3%, тъй като американците са похарчили по-малко за по-скъпи покупки като автомобили, техника и електроника. Въпреки това ръстът е на-високият от седем тримесечия.

Износът се е увеличил с 9,4%, вместо с 11,4%, вносът – с 1,5%, вместо с 0,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 07.09.22 г.
fallback