fallback

Графика на деня: Кои са 10-те най-популярни криптовалути

Биткойнът не е единственият играч на пазара на дигитални парични средства

14:10 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Излизането на онлайн платформата за търговия Mt Gox от пазара насочи отново всички погледи към биткойна.

Разработеното според различни тези в края на 2008 г. или началото на 2009 г. под формата на криптографски протокол с отворен код парично средство натрупа както популярност, така и стойност през последните няколко месеца. Това му позволи да направи силен пробив в територията на общоприетите финансовите трансакции.

Въпреки че напоследък всички говорят за биткойна, нашумялата криптовалута не е единствената на глобалния пазар на дигитални парични средства. Според портала coinmarketcap.com в момента има десетки различни цифрови валути, интересът към които постоянно се покачва.

Изключвайки добре познатия биткойн, изнедващо за мнозина второто място не се заема от лайткона, а от рипъл. Алтернативната валута представлява онлайн платежна система за обмяна на средства. Базирана е на мрежа с отворен код, наречена XRP.

Впечатление в списъка с 10-те най-популярни криптовалути спрямо размера на пазарната капитализация прави присъствието и на доста малко познати у нас дигитални пари като мастъркойн, неймкойн и авроракойн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 10.09.22 г.
fallback